Chorągiew Starego Miasta Królewca

XVII w.

Opis chorągwi sporządzony przez Jana Długosza:
,, Czterdziesta szósta chorągiew miasta Knipawy miała w górnej części czerwoną koronę na białym polu, w dolnej zaś biały krzyż na czerwonym polu’’.
Przypisy redakcyjne: Knipawa, część miasta Królewca (zw. Knipow, Kneiphof), którą Dł. wielokrotnie myli z Królewcem. Zob. Banderia nr 36. Jest to chorągiew Starego Królewca, a nie Knipawy (Górski, s. 501, 502).
Źródło: Jana Długosza Roczniki czyli Kroniki sławnego Królestwa Polskiego, ks. 10, ks. 11, ...
Źródło: Jana Długosza Roczniki czyli Kroniki sławnego Królestwa Polskiego, ks. 10, ks. 11, 1406-1412, opr. D. Turkowska, M. Kowalczyk pod redakcją K. Pieradzkiej i J. Garbacika, przekład J. Mrukówna, Warszawa 2009, s. 114.

(K.K.)

Chorągiew Starego Miasta Królewca czyli Królowgrodu, którą prowadził ...