MENU
Staw w pobliżu Jubilata.

Dodał: Zbigniew Waluś° - Data: 2019-05-16 20:08:07 - Odsłon: 13
20 stycznia 2019

Data: 2019:01:20 13:39:26   ISO: 125   Ogniskowa: 18 mm   Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D5100   Przysłona: f/8   Ekspozycja: 10/2500 s  


To okazały, 4 piętrowy budynek posiadający 251 miejsc noclegowych przede wszystkim w pokojach 2 osobowych; są to miejsca I i II kategorii, pokoje typu studio oraz apartamenty z osobnymi sypialniami oraz aneksami kuchennymi możliwość skorzystania z sali gimnastycznej, inhalacji, a także odbywają się tutaj zajęcia z muzykoterapii oraz terapii zajęciowej. Budynek wyposażony jest także parking dla samochodów osobowych.W Jubilacie mieści się Centralna Recepcja Uzdrowiska, w holu której można spokojnie wypocząć i zrelaksować się, uzyskać informacje dotyczące Uzdrowiska oraz skorzystać z dostępu do Internetu na multimedialnych stanowiskach przeznaczonych do dyspozycji Gości. Za www. uzdrowisko - lądek. W miejscu gdzie stoi budynek kiedyś ( na pewno do 1942r.) stała villa Rheinbaben(dom tylko dla chrześcijan) właścicielką była Alice von Rheinbaben, widoczny tu . Zamierzeniem Inwestora w 2013r.jest wprowadzenie nowych usług lecznictwa uzdrowiskowego w Lądku Zdroju poprzez modernizację obiektów oraz zakup nowoczesnej aparatury diagnostycznej, leczniczej i rehabilitacyjnej oraz likwidacja barier architektonicznych.
Obiekt Jubilat jest Szpitalem Uzdrowiskowym z miejscami noclegowymi dla 254 osób w pokojach dwuosobowych i kilku trzyosobowych. Posiada stołówkę z zapleczem kuchennym, salę gimnastyczną i gabinety terapii uzdrowiskowej – kinezyterapii, terapii zajęciowej, muzykoterapii, psychoterapii, inhalacji. W budynku Szpitala Uzdrowiskowego planuje się rozszerzenie usług rehabilitacji leczniczej poprzez wprowadzenie dodatkowo gabinetów hydroterapii – kąpieli leczniczych, hydromasażu, masaży wirowych kończyn, okładów parafinowych i zabiegów Krioterapii ogólnoustrojowej.
Nowe gabinety lokuje się na parterze obiektu z dostępem dla osób niepełnosprawnych zamieszkujących budynek przez dojazd z kondygnacji mieszkalnych istniejącym dźwigiem osobowych i dojście dla pacjentów z zewnątrz bezpośrednio z poziomu terenu. Zakłada się że gabinety hydroterapii obsługiwać będą głównie mieszkańców Jubilata, natomiast z kriokomory korzystać będą zarówno mieszkańcy jak i pacjenci mieszkający w sąsiednich obiektach oraz pacjenci nie będący klientami uzdrowiska.
Planuje się doprowadzenie do gabinetów hydroterapii wody mineralnej, projektowanym przyłączem ze stacją podnoszenia ciśnienia.
W ramach likwidowania barier architektonicznych planuje się przystosowanie 4 zespołów pokoi kuracjuszy (jeden zespół na każdej kondygnacji) dla potrzeb osób poruszających się na wózkach inwalidzkich. Prace zostaną wykonane w 2013r. przez firmę Wasama. Wartość prac ok.970 tys. Jubilat został wybudowany w latach 70-ych XX w. w stylu modernistycznym, w konstrukcji ram żelbetowych, z pasmowymi oknami i płaskimi dachami. Charakter obiektu tworzą ciągi balkonów obudowane żelbetowymi pasami, ustawionymi pod kątem do ścian zewnętrznych. Budynek jest przykładem dobrej i funkcjonalnej architektury, wymagającej jednak poważnych prac remontowych.
Obiekt składa się z dwóch części połączonych łącznikiem na wysokości 1 pietra:
Blok A - część noclegowa, złożona z części wschodniej i zachodniej, różniących się wysokością poziomów posadzek, ze względu na ukształtowanie terenu, na połączeniu części wschodniej i zachodnie umieszczona jest klatka schodowa z windą elektryczną;
Blok B - część ogólnodostępna – zespół żywienia i sale gimnastyczne.
Blok A ma 5 kondygnacji nadziemnych i częściowe podpiwniczenie z kotłownią gazową. Na kondygnacjach nadziemnych znajdują się następujące pomieszczenia:
- parter : recepcja, pomieszczenia zabiegowe i porządkowe, kawiarnia, sklepik, pokoje kuracjuszy;
- piętra od 1 do 4 są kondygnacjami powtarzalnymi i zawierają : pokoje kuracjuszy, gabinet lekarski, gabinet pielęgniarski, gabinet zabiegowy, sala terapii (dawniej telewizyjna), pomieszczenia socjalne i porządkowe;
- piętro 5: małe poddasze : pomieszczenia techniczne i maszynownia windy.
Blok A posiada 2 wyjścia na zewnątrz. Wejście główne zlokalizowane jest na zachodniej ścianie budynku i prowadzi bezpośrednio do holu z recepcją , klatką schodową i windą hydrauliczną. Drugie, boczne, wejście prowadzi do obudowanej klatki schodowej z windą elektryczną.
Blok B ma 2 kondygnacje nadziemne i częściowe podpiwniczenie. Na parterze znajdują się magazyny kuchni, 2 sale gimnastyczne, pomieszczenia stacji transformatorowej, pomieszczenia techniczne. Pomieszczenia zlokalizowane na pierwszym piętrze, to: jadalnia, kuchnia i pomieszczenia zaplecza kuchennego.
[za www.uzdrowisko ladek ]

  • /foto/3404/3404056m.jpg
    1972 - 1973
  • /foto/7807/7807739m.jpg
    1975 - 1985
  • /foto/5138/5138963m.jpg
    1979
  • /foto/5424/5424920m.jpg
    1979 - 1980
  • /foto/6262/6262436m.jpg
    1980 - 1989
  • /foto/4612/4612124m.jpg
    1983
  • /foto/392/392913m.jpg
    1985 - 1989
  • /foto/7150/7150322m.jpg
    1985 - 1990
  • /foto/416/416728m.jpg
    1998 - 2003
  • /foto/7864/7864880m.jpg
    2000 - 2002
  • /foto/43/43104m.jpg
    2005
  • /foto/365/365655m.jpg
    2006
  • /foto/358/358163m.jpg
    2006
  • /foto/3282/3282218m.jpg
    2007
  • /foto/328/328427m.jpg
    2010
  • /foto/316/316812m.jpg
    2010
  • /foto/326/326006m.jpg
    2010
  • /foto/327/327263m.jpg
    2010
  • /foto/329/329035m.jpg
    2010
  • /foto/336/336915m.jpg
    2010
  • /foto/336/336945m.jpg
    2010
  • /foto/373/373534m.jpg
    2011
  • /foto/373/373535m.jpg
    2011
  • /foto/373/373411m.jpg
    2011
  • /foto/373/373958m.jpg
    2011
  • /foto/391/391354m.jpg
    2011
  • /foto/392/392529m.jpg
    2011
  • /foto/3574/3574849m.jpg
    2012
  • /foto/3584/3584956m.jpg
    2012
  • /foto/3696/3696894m.jpg
    2012
  • /foto/3594/3594869m.jpg
    2013
  • /foto/3729/3729979m.jpg
    2013
  • /foto/3736/3736206m.jpg
    2013
  • /foto/4611/4611130m.jpg
    2013
  • /foto/4611/4611133m.jpg
    2013
  • /foto/4611/4611135m.jpg
    2013
  • /foto/4615/4615369m.jpg
    2013
  • /foto/4286/4286257m.jpg
    2013
  • /foto/4286/4286274m.jpg
    2013
  • /foto/4286/4286275m.jpg
    2013
  • /foto/4288/4288014m.jpg
    2013
  • /foto/4316/4316151m.jpg
    2013
  • /foto/6012/6012064m.jpg
    2016
  • /foto/6364/6364049m.jpg
    2016
  • /foto/6541/6541678m.jpg
    2017
  • /foto/6541/6541679m.jpg
    2017
  • /foto/6547/6547818m.jpg
    2017
  • /foto/6547/6547819m.jpg
    2017
  • /foto/6547/6547820m.jpg
    2017
  • /foto/6547/6547823m.jpg
    2017
  • /foto/6547/6547824m.jpg
    2017
  • /foto/6552/6552893m.jpg
    2017
  • /foto/6552/6552894m.jpg
    2017
  • /foto/7109/7109242m.jpg
    2017
  • /foto/7109/7109243m.jpg
    2017
  • /foto/6846/6846192m.jpg
    2017
  • /foto/6846/6846213m.jpg
    2017
  • /foto/6906/6906246m.jpg
    2017
  • /foto/7969/7969265m.jpg
    2019
  • /foto/7969/7969271m.jpg
    2019
  • /foto/7983/7983132m.jpg
    2019
  • /foto/7983/7983133m.jpg
    2019
  • /foto/7983/7983134m.jpg
    2019
  • /foto/8000/8000298m.jpg
    2019
  • /foto/8000/8000299m.jpg
    2019

Zbigniew Waluś°

Poprzednie: Szpital Uzdrowiskowy Jubilat Strona Główna Następne: Fontanna Neptuna (dawna)