Chorągiew biskupa pomezańskiego

XVII w.

Chorągiew biskupa pomezańskiego, którą prowadził Markward von Reszemburg, pod nią byli rycerze ziemianie z biskupstwa pomezańskiego i inni rycerze wynajęci za zapłatą przez biskupa pomezańskiego. Chorągiew tę, wydartą Markwardowi przez rycerzy polskich, Władysław król polski nazajutrz po bitwie przez Mikołaja Morawca z Kunosówki pod Książem, rycerza herbu Powała, posłał żonie swej Annie oraz Mikołajowi Kurowskiemu arcybiskupowi gnieźnieńskiemu, wikariuszowi Królestwa oraz innym baronom polskim, mistrzom, ...
Chorągiew biskupa pomezańskiego, którą prowadził Markward von Reszemburg, pod nią byli rycerze ziemianie z biskupstwa pomezańskiego i inni rycerze wynajęci za zapłatą przez biskupa pomezańskiego. Chorągiew tę, wydartą Markwardowi przez rycerzy polskich, Władysław król polski nazajutrz po bitwie przez Mikołaja Morawca z Kunosówki pod Książem, rycerza herbu Powała, posłał żonie swej Annie oraz Mikołajowi Kurowskiemu arcybiskupowi gnieźnieńskiemu, wikariuszowi Królestwa oraz innym baronom polskim, mistrzom, doktorom, rajcom, którym zlecona była straż nad zamkiem i miastem Krakowem oraz całemu Królestwu Polskiemu i jego zamkom i miastom na znak zwycięstwa swego i klęski Krzyżaków. Tekst za: Kuczyński Stefan Krzysztof, Jana Długosza chorągwie krzyżackie, Wydawnictwo Artystyczne i Filmowe, Warszawa 1987.

(K.K.)

Opis chorągwi sporządzony przez Jana Długosza:
,,Siódma chorągiew biskupa pomezańskiego ze św. Janem Ewangelistą w herbie w postaci żółtego orła z dwoma żółtymi pastorałami po bokach. Dowodził nią Markward z Reschemburga’’.
Przypisy redakcyjne: Opis chorągwi biskupstwa pomezańskiego (Banderia nr 8) jest tu b. lakoniczny, pomija barwą pola, aureolę koło głowy orła i wstęgę z napisem. Markward (bliżej nie znany). Reschenburg trudny do zidentyfikowania. Mogą to być albo Prabuty, albo miasto Susz (Rosenberg). Jedna i druga miejscowość leży w woj. elbląskim.
Źródło: Jana Długosza Roczniki czyli Kroniki sławnego Królestwa Polskiego. Ks. 10, ks. 11, 1406-1412, s. 109. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009.

(K.K.)

Chorągiew biskupa pomezańskiego, którą prowadził Markward von ...