Bank Spółdzielczy we Wronkach

Wroniecki bank jest jednym z najstarszych banków spółdzielczych w kraju. Powstał z inicjatywy radcy dr. Stanisława Rosińskiego pod nazwą Bank Ludowy we Wronkach.
Członkami Banku Ludowego mogli być tylko Polacy. Bank działał i udało mu się przetrwać również w dobie wielkiego kryzysu gospodarczego w latach 20-tych ubiegłego wieku.
Po przerwie spowodowanej II Wojną Światową, bank wznowił swoją działalność 1 lipca 1945 roku, a pierwsze po wojnie Walne Zgromadzenie Członków odbyło się 5 października ...
Po przerwie spowodowanej II Wojną Światową, bank wznowił swoją działalność 1 lipca 1945 roku, a pierwsze po wojnie Walne Zgromadzenie Członków odbyło się 5 października 1945 roku.
Bank Ludowy kilkakrotnie zmieniał swoją nazwę, m.in. na Gminną Kasę Spółdzielczą z Odpowiedzialnością Udziałami, Kasę Spółdzielczą, by ostatecznie 11 lipca 1959 roku przyjąć nazwę Bank Spółdzielczy we Wronkach, która obowiązuje do dziś.

Fragment ul. Poznańskiej, z pomnikiem cesarza Wilhelma I.

Bank Spółdzielczy we Wronkach na innych fotografiach