Dom Strzelecki (dawny)

Pomnik wojenny 1914-1918 (Morąg)

Cmentarz wojenny 1914-1918 (dawny)

Park Kminkowa Góra

Kümmelberg

Park założony w 1878 roku przez Gustawa Rekittke, cenionego w Morągu dekoratora wnętrz. Usytuowany na wzniesieniu, zaraz za rogatkami miasta, pomiędzy dwoma drogami wiodącymi do pobliskiego Łączna i Jurek. Rozwój parku nastąpił na pocz. XX wieku. Sukcesywnie zagospodarowywany i rozbudowywany w latach 1907, 1919 i 1925. – stał się miejscem szczególnie ulubionym i uczęszczanym przez morążan. Z czasem na teren rozbudowywanego parku przeniesiono strzelnicę gildii strzeleckiej z pobliskiego Nowego Dworu. ...
Park założony w 1878 roku przez Gustawa Rekittke, cenionego w Morągu dekoratora wnętrz. Usytuowany na wzniesieniu, zaraz za rogatkami miasta, pomiędzy dwoma drogami wiodącymi do pobliskiego Łączna i Jurek. Rozwój parku nastąpił na pocz. XX wieku. Sukcesywnie zagospodarowywany i rozbudowywany w latach 1907, 1919 i 1925. – stał się miejscem szczególnie ulubionym i uczęszczanym przez morążan. Z czasem na teren rozbudowywanego parku przeniesiono strzelnicę gildii strzeleckiej z pobliskiego Nowego Dworu. Nowa, posiadająca 18 stanowisk strzeleckich była dumą członków gildii strzeleckiej. Na terenie Kminkowej Góry znajduje się kilka pomników historii miasta i jej mieszkańców. Pierwszym z nich jest pomnik upamiętniający poległych podczas I Wojny Światowej morążan postawiony w 1923 roku na morąskim rynku a 10 lat później przeniesiony na teren parku i usytuowany pośrodku głównej alei parku, tworząc wokół kwadratowe założenie, ze schodami na osi i ławkami po bokach. Nieopodal pierwszego powstał także drugi pomnik poświęcony członkom gildii strzeleckiej, którzy zginęli podczas I Wojny Światowej.O dacie założenia parku zaświadcza stojąca w parku do dziś granitowa stela z wyrytą datą 1878. Obok znajduje się kolejna stela poświęcona twórcy parku Gustawowi Rekittke.