Kościół św. Klemensa

St. Clemens Kirche

Kościół zbudowany został w latach 1769–1772 na fundamentach kościoła drewnianego, po jego wcześniejszym rozebraniu. Fundatorem kościoła był długoletni zarządca folwarku lędzińskiego, protestant Piotr Wehowski razem z miejscowym proboszczem, ks. Piotrem Bierońskim. Poświęcenie nowego kościoła odbyło się 9 września 1770 r. Poświęcenia dokonał ks. proboszcz Krupski z Mysłowic.
Wewnątrz kościoła znajduje się ołtarz główny z około 1803 r., autorstwa mistrza Schefflera z Krakowa. Do najstarszych elementów ...
Wewnątrz kościoła znajduje się ołtarz główny z około 1803 r., autorstwa mistrza Schefflera z Krakowa. Do najstarszych elementów wyposażenia kościoła należą: chrzcielnica z 1657 r., relikwiarz w kształcie drewnianej ręki oraz żyrandol z 1792 r., wykonany w hucie szkła w Wesołej. W podziemiach kościoła pochowane są szczątki budowniczego kościoła – Piotra Wehowskiego i jego rodziny.

Pokaż więcej Pokaż mniej
  • Kościół św. Klemensa należy do grupy najstarszych parafii w regionie.Malowniczo położony wśród pól na Górce Klimont, stanowi istotny element krajobrazu miejscowości.

Lędziny. Kościół św. Klemensa, kościół św. Anny, sklep Kohlsdorfa.
    Lędziny. Kościół św. Anny, kościół św. Klemensa, fundacja św. ...