Dwór starostów mirachowskich

koniec XVIII w.

Dziś o latach świetności Mirachowa świadczy znajdujący się w centrum wsi dworek. Powstał w drugiej połowie XVIII wieku. Dworek musiał wyróżniać się w okolicy, ponieważ był siedzibą starostwa. Posiadał sad, park, ogród, budynki o charakterze urzędowym, w tym dom podstarościego, więzienie oraz browar, spichlerz, stajnię i stodoły. W latach 1473-1772 dwór był rezydencją starostów polskich (Szczawińskich, Szczepańskich, rajcy gdańskiego Adriana Linde), a dobra te otrzymywano wraz z urzędem.
W parterowym budynku uwagę przyciągają przyjemne dla oka elementy architektoniczne: śliczny ażurowy ganek i lukarny (małe okienka w dachu).
Za odkryjpomorze.pl

Kaszubski dworek w Mirachowie - "Pojezierze Kaszubskie" , Wyd.Sport ...