Sala Pinottiego

Ta reprezentacyjna sala znajduje się na I piętrze skrzydła południowego muzeum - wystawa stała - Obrazy Giovanniego Pinottiego. Eksponowany jest tutaj powstały w 1545 r. cykl dwunastu obrazów opowiadających historię Mojżesza, autorstwa włoskiego malarza Giovanniego Pinottiego. Obrazy te na przestrzeni wieków przeszły wiele dróg, zanim znalazły się w brzeskim muzeum. Wiele na ten temat można się dowiedzieć z książki Romualda Łuczyńskiego p.t. "Losy rezydencji dolnośląskich w latach 1945 - 1991"...... ...
" (...) W protokole Zespołu Inspektorskiego znajduje się interesujący wątek dotyczący wyposażenia zamku (w Książu). Warto w tym miejscu zacytować cały akapit: "Przeprowadzone na polecenie Z-cy Przewodn. Prez. WRN ob. Jaśkiewicza dodatkowe dochodzenie odnośnie wywozu z zamku różnych przedmiotów z lat ubiegłych wykazały, że w r. ub. (1954) w m-cu czerwcu zamek został zamknięty dla zwiedzających na przeciąg 14 dni, w którym to czasie zdjęto z sali balowej barokowy żyrandol oraz zabytkowy sufit z średniej jadalni wraz z 12 - toma ramami plafonowymi obrazów olejnych włoskiego malarza Pinot (Pinottiego). Jak wynika z oświadczeń Wojew. Konserwatora Zabytków ob. Krzywobłockiego Aleksandra (...) platformowe ramy wywiezione zostały do Krakowa na Wawel za zgoda tegoż Zarządu ( Centr. Zarz. Muzeów i Ochrony Zabytków). Wspomniany tzw. strop Pinottiego to cykl dwunastu obrazów dekoracyjnych, których tematem są sceny ze starego Testamentu, malowanych temperą na deskach lipowych przez Giovanniego Pinottiego w roku 1545 (dokumentacja S. Styczyńskiego w ZS MNWr.) Prawdopodobnie na przełomie XIX i XX wieku przywieziono je z pałacu biskupiego w Lucce (Włochy) do Niemiec i umieszczono w jednym z zamków królewskich. Podczas pierwszej wojny światowej obrazy znalazły się w zbiorach prywatnych, skąd nabył je Hans Heinrich XV hr.von Hochberg i umieścił XX-wiecznej części Książa. W 1946 r. zabezpieczone przez Styczyńskiego obrazy, złożone w oranżerii wywieziono z Roztoki (pow. Jaworski) do zamku w Piaskowej Skale. gdzie znajdowały się do 1972. Wtedy dopiero zostały przekazane do zbiorów Muzeum Piastów Ślaskich w Brzegu przez dyrekcję Państwowych Zbiorów Sztuki na wawelu. Salę w której prezentowane są obrazy, nazwano Salą Pinottiego. " (całość skopiowana z książki Romualda Łuczyńskiego p.t. Losy rezydencji dolnośląskich w latach 1945 - 1991. ) Owa dawna sala jadalna (zamek Książ) mieści się na parterze. Obecnie to wnętrze pełni rolę kaplicy)

Sala Pinottiego.
    Sala Pinottiego