Kopiec Kościuszki

Kopiec Kościuszki. Usypany w latach 1926 - 1934. Inicjatywę jego usypania podjęto w setną rocznicę śmierci Tadeusz Kościuszki w 1917 r. podczas manifestacji niepodległościowej.Dopiero w roku 1926 przystąpiono do prac, które wykonywała miejscowa ludność i wojsko. Minister Spraw Wojskowych, gen Władysław Sikorski wydał polecanie instytucjom wojskowym w sprawie udzielenia pomocy przy budowie. Projekt techniczny kopca opracowali oficerowie-saperzy. Wysokość kopca wynosi 13,80 m, a jego podstawą jest ...
Kopiec Kościuszki. Usypany w latach 1926 - 1934. Inicjatywę jego usypania podjęto w setną rocznicę śmierci Tadeusz Kościuszki w 1917 r. podczas manifestacji niepodległościowej.Dopiero w roku 1926 przystąpiono do prac, które wykonywała miejscowa ludność i wojsko. Minister Spraw Wojskowych, gen Władysław Sikorski wydał polecanie instytucjom wojskowym w sprawie udzielenia pomocy przy budowie. Projekt techniczny kopca opracowali oficerowie-saperzy. Wysokość kopca wynosi 13,80 m, a jego podstawą jest prostokąt o bokach 28,6 x27 m.

Racławice i widok na kopiec Kościuszki. Fot. L. Święcki.
    Kopiec Kościuszki.