Kopiec Kościuszki

Wzgórze Zamczysko

Na wzniesieniu na początku XIV w. pierwsi znani nam właściciele dóbr racławickich wznieśli siedzibę obronną. Fundatorami budowli byla rodzina Karwacjanów herbu Zadora. Na początku była to budowla drewniana a później zastąpiona murowaną. Już w połowie XV w. po zamku nie było śladu. Wady konstrukcyjne i słaby materiał (kamień marglowy) dokonały zniszczenia. W trakcie badań archeologicznych w latach 1978-1980 oraz 1983-1986 w ruinach zamku znaleziono miedzy innymi : srebrny denar Władysława Łokietka, ...
Na wzniesieniu na początku XIV w. pierwsi znani nam właściciele dóbr racławickich wznieśli siedzibę obronną. Fundatorami budowli byla rodzina Karwacjanów herbu Zadora. Na początku była to budowla drewniana a później zastąpiona murowaną. Już w połowie XV w. po zamku nie było śladu. Wady konstrukcyjne i słaby materiał (kamień marglowy) dokonały zniszczenia. W trakcie badań archeologicznych w latach 1978-1980 oraz 1983-1986 w ruinach zamku znaleziono miedzy innymi : srebrny denar Władysława Łokietka, 5 zbrojników pancerza, kościane szpile i szydła. Pośród fundamentu Grodziska rośnie 5 lip, posadzonych w 1894 r.. dla uczczenia 100-nej rocznicy Bitwy pod Racławicami. Symbolizują one polskich genarałów walczących w powstaniu kościuszkowskim : Tadeusza Kościuszkę, Antoniego Madalińskiego, Jana Ślaskiego, Józefa Zajączka i Ludwika Mangeta. Wśród lip stał krzyż postawiony w maj 1918 r. przez młodzież uczestniczącą w manifestacji pod przywództwem Stefana Żeromskiego. W 1955 na skutek zmurszenia krzyż przewrócił się. W roku 1982 w ukryciu, nocą postawiony został krzyż dębowy.

Wzgórze Zamczysko.
    Krzyż z 1982 r. na Wzgórzu Zamczysko.