Browar istniał już od 1730 roku, ale pierwszego właściciela znalazłem dopiero w sześćdziesiątych latach XIX wieku. Był nim Wilhelm Müller. W 1898 zakład przejął Gustav Schneider, ale był właścicielem tylko przez piec lat. Ostatnim właścicielem od 1903 roku był Hugo Stumpfe. Stumpfe w 1907 roku rozbudował browar, wprowadził elektryczność i do wybuchu pierwszej wojny rozwinął produkcje do 8.000 hl rocznie. Duży wkład w rozwój zakładu miał dyrektor techniczny, którym był mistrz piwowarski Rudolf Krause. Do wybuchu pierwszej wojny produkowano piwa dolnej i górnej fermentacji. Słód pochodził z własnej słodowni. Najsławniejszym produktem browaru był tak zwany "Schöpsbier" , który miał nawiązywać do dawnych tradycji świdnickiego piwa, dzięki któremu miasto było kiedyś sławne w całej Europie. Produkowano też wódki i likiery. Podczas wojny prawdopodobnie zawieszono produkcje, najpóźniej w 1918 roku, kiedy przydziały słodu dla browarów zmniejszono do 10% ilości zużytej w roku gospodarczym 1912/13. Jeszcze mniejsze były przydziały węgla, wiec jeżeli browar nie miał dostępu do własnego opalu, na przykład w postaci lasu, jedynym wyjściem było wstrzymanie produkcji i sprzedanie przydziałów słodu jakiemuś większemu browarowi. Prawdopodobnie taki był tez koniec browaru Rosenthal. (dzięki wiedzy i uprzejmości piwowara Andrzeja Urbanka) janusz50938