Fontanna Grupa Trytona (lokalizacja dziedziniec zamku)

Nie istnieje

Piękna rzeźba "Grupa Trytona" - obecnie znajduje się na dziedzińcu Zamku Piastów Śląskich w Brzegu. Rzeźba jest datowana na rok 1895 i jest autorstwa Evy von Löbbecke. Rzeźbiarki, która żyła i tworzyła w Brzegu w latach 1856-1910. W 1895 roku na wystawie Śląskiego Przemysłu i Rzemiosła Artystycznego otrzymała prestiżową nagrodę za gipsowy model fontanny z Trytonem. W tym samym roku rzeźbę odlano z brązu w odlewni Noacka w Berlinie i jako fontannę usytuowano przed ich rodzinną willą

Obecnie znajduje się przed klubem garnizonowym.

Rzeźba współczesna na dziedzińcu zamkowym.
    Rzeżba umieszczona na dziedzińcu zamku.
    komentarze: 0
    Rzeźba umieszczona na dziedzińcu zamku. Podobny kadr. https://dolny-slask.org.pl/877594,foto.html?idEntity=516463
    Fontanna "Grupa Trytona" na dziedzińcu Zamku Piastów Śląskich ...
    Zamek Piastów Śląskich. Kurtynowy mur północny z Lapidarium. W ...