Pomnik Wolności

Projektant Tadeusz Wrzecionek (1911-1967), odsłonięcie 13 października 1968 r.
Monument przedstawia historię trzech powstań śląskich i II Wojny Światowej na terenie regionu śląskiego. O odniesieniach do Śląska mogą świadczyć także rekwizyty postaci oraz tło, bezsprzecznie kojarzące się z pejzażem terenów przemysłowych. Podporządkowanie projektu konieczności pomieszczenia jak największej liczby osób niewątpliwie świadczy o jego cechach propagandowych. Pomnik Czynu Powstańczego jest największym tego ...
Monument przedstawia historię trzech powstań śląskich i II Wojny Światowej na terenie regionu śląskiego. O odniesieniach do Śląska mogą świadczyć także rekwizyty postaci oraz tło, bezsprzecznie kojarzące się z pejzażem terenów przemysłowych. Podporządkowanie projektu konieczności pomieszczenia jak największej liczby osób niewątpliwie świadczy o jego cechach propagandowych. Pomnik Czynu Powstańczego jest największym tego typu obiektem w Bytomiu, ulokowanie go w centrum placu optycznie zmniejsza jego skalę, a pamięć o zleceniodawcach sprawia, że raz na jakiś czas odżywają dyskusje, co do słuszności dalszego istnienia tego monumentu.
Pomnik upamiętnia polskie tradycje wolnościowe i niepodległościowe. Na jelcu wyryto symbole narodowe.
I tak frontalnie umieszczono:
– Śląski Krzyż Powstańczy
– Krzyż Partyzancki
– Rodło
– Miecze grunwaldzkie
– Symbol obozów koncentracyjnych.
Pomnik powstał w 1968 roku, z sierpem i młotem. Sowieckie godło zniknęło w 1991 roku, w 2003 odnowiono pomnik i sierp i młot zostały ponownie odsłonięte. Następnie wydano polecenie o zaszpachlowaniu symbolu sierpa i młota ze stylizowanej rękojeści na obelisku.

Bytom - Pomnik Wolności