Jezioro Dubie

Großer See, Düpsee, Adamowo

Jezioro wytopiskowe znajdujące się na terenie Równiny Drawskiej, najgłębsze jezioro Puszczy Drawskiej. Jezioro znajduje się w całości w granicach administracyjnych miasta Drawno.

Jezioro Dubie zwane też Adamowo, o powierzchni 110 ha. Przewężenie dzieli akwen na dwa plosa, różniące się charakterem. Wschodnie, przylegające do miasta, przez które przepływa Drawa, nie przekracza 4 m głębokości. Natomiast zachodnie, wcięte w lasy, ma znacznie czystszą wodę i głębokość 34 m (najgłębsze ...

Jezioro Dubie zwane też Adamowo, o powierzchni 110 ha. Przewężenie dzieli akwen na dwa plosa, różniące się charakterem. Wschodnie, przylegające do miasta, przez które przepływa Drawa, nie przekracza 4 m głębokości. Natomiast zachodnie, wcięte w lasy, ma znacznie czystszą wodę i głębokość 34 m (najgłębsze jezioro w okolicy!). Wiążą się z nim legendy o olbrzymim sumie żyjącym w głębinach. Zimą na niezamarzającym fragmencie jeziora, przy wpływie Drawy, regularnie pojawiają się liczące kilkaset osobników skupienia ptaków wodnych (krzyżówki, czernice).

Jezioro w Drawnie
    Fragment jeziora z polskim mostem.