Pomnik Fryderyka II Wielkiego

Denkmal Friedrich des Große

Pomnik Fryderyka II Wielkiego w Szczecinie – zabytkowy pomnik króla pruskiego Fryderyka II Wielkiego, znajdujący się obecnie w zbiorach Muzeum Narodowego w Szczecinie.

Budowa pomnika została zainicjowana przez pruskiego ministra spraw zagranicznych Ewalda Friedricha von Hertzberga. Wykonana z białego marmuru włoskiego importowanego z Carrary rzeźba, zaprojektowana przez Johanna Gottfrieda Schadowa, została odsłonięta 10 października 1793 przy Białym Placu Parad, przemianowanym później na Plac ...

Budowa pomnika została zainicjowana przez pruskiego ministra spraw zagranicznych Ewalda Friedricha von Hertzberga. Wykonana z białego marmuru włoskiego importowanego z Carrary rzeźba, zaprojektowana przez Johanna Gottfrieda Schadowa, została odsłonięta 10 października 1793 przy Białym Placu Parad, przemianowanym później na Plac Królewski (obecnie Plac Żołnierza Polskiego). Władca został ukazany w mundurze wojskowym i płaszczu z gronostajów, z regimentem wspartym o dwie księgi: Artes pacis et belli oraz Corpus Juris Fried. Rzeźba ma 2,5 metra wysokości i waży 3,5 tony. Pomnik oryginalnie umieszczony był na trzystopniowej podstawie na wykonanym z czarnego marmuru śląskiego cokole, za kutym ogrodzeniem z lanc. Dookoła niego zasadzono lipy. Na cokole umieszczono reliefy z białego marmuru z emblematycznymi przedstawieniami Wojny, Poezji i Muzyki, a także napis FRIEDERICO II POMERANIA CIC IC XCIII.

W 1877, ze względu na niekorzystny wpływ warunków atmosferycznych na marmur, pomnik został przeniesiony do gmachu Sejmu Stanów Pomorskich, a na jego miejscu umieszczono brązową kopię wykonaną w warsztacie Gladenbecka w Berlinie. W 1942 rzeźbę ewakuowano do zamku w Swobnicy, podczas transportu upadła i pękła na trzy części. Zniszczone dzieło wróciło do Szczecina w 1956. Najpierw znajdowało się w zbiorach Zamku Książąt Pomorskich, następnie w 1990 zostało nabyte przez Muzeum Narodowe w Szczecinie. W latach 2009–2011 przeprowadzono renowację rzeźby, po której trafiła ona na czteroletnią ekspozycję do berlińskiego Muzeum Bodego. W październiku 2015 odrestaurowany pomnik został ustawiony na dziedzińcu Muzeum Narodowego w Szczecinie przy ulicy Staromłyńskiej.

Pomnik Fryderyka II Wielkiego w Szczecinie.
    Szczecin na pocztówce litograficznej z końca XIX w. Pomnik Fryderyka ...