Basen przeciwpożarowy

Tężnia

Istnieje częściowo

Tężnia przy przędzalni Rosenberga w Dzierżoniowie, wg patentu Alberta Munsingera z Kaiserslautern. Wybudowana w 1895. Jest dziełem Roberta Klatt (21-03-1862 8-10-1932), który w 1891 roku – jako „architekt, mistrz murarski i ciesielski” zakłada własną firmę budowlaną w Dzierżoniowie, przy ul. Szkolnej 14. źródło;Leksykon Kulturnet Dzierżoniów; Obiekt składa się z dwóch betonowych basenów, większego, północnego oraz południowego krótszego. Do ...
Tężnia przy przędzalni Rosenberga w Dzierżoniowie, wg patentu Alberta Munsingera z Kaiserslautern. Wybudowana w 1895. Jest dziełem Roberta Klatt (21-03-1862 8-10-1932), który w 1891 roku – jako „architekt, mistrz murarski i ciesielski” zakłada własną firmę budowlaną w Dzierżoniowie, przy ul. Szkolnej 14. źródło;Leksykon Kulturnet Dzierżoniów; Obiekt składa się z dwóch betonowych basenów, większego, północnego oraz południowego krótszego. Do końca pracy oddziału około 2000 r. baseny były wypełnione wodą i zasilały pobliską kotłownię. /Krzysztof Bach/

Basen południowy, prawdopodobnie niedługo będzie zasypany. Dalej ...
    Basen północny, prawdopodobnie niedługo będzie zasypany. Dno jest ...