Gołdapska Góra (272 m n. p. m.)

Goldaper Berg, Piękna Góra

Gołdapska Góra (272 m n. p. m.), zwana jest najczęściej Piękną Górą. Jej bezleśne szczyty pozwalają podziwiać rozległą panoramę okolic, sięgającą kilkadziesiąt kilometrów. Na północy widać obniżenie rzeki Gołdapy, miasto i jezioro, skryte w obrzeżu Puszczy Rominckiej. Na zachodzie, ku południowi- Puszczę Borecką, ku północy – morenowe wyniesienia Gór Klewińskich i Lasy Skaliskie. Południowy widok odsłania prawie całe pasmo Wzgórz Szeskich. Od południa, poprzez stromy wąwóz, główny masyw Pięknej Góry ...
Gołdapska Góra (272 m n. p. m.), zwana jest najczęściej Piękną Górą. Jej bezleśne szczyty pozwalają podziwiać rozległą panoramę okolic, sięgającą kilkadziesiąt kilometrów. Na północy widać obniżenie rzeki Gołdapy, miasto i jezioro, skryte w obrzeżu Puszczy Rominckiej. Na zachodzie, ku południowi- Puszczę Borecką, ku północy – morenowe wyniesienia Gór Klewińskich i Lasy Skaliskie. Południowy widok odsłania prawie całe pasmo Wzgórz Szeskich. Od południa, poprzez stromy wąwóz, główny masyw Pięknej Góry łączy się z Zamkową Górą, dawnym grodziskiem jaćwieskim. Piękna Góra, to jeden z najważniejszych ośrodków narciarstwa zjazdowego w regionie.
Jest to jeden z dwóch ośrodków narciarskich w północnej Polsce z wyciągiem krzesełkowym (drugi to stok narciarski GołębiewSKI w Mikołajkach).

Gołdap. Stare koszary z widokiem na Gołdapską Górę.
    Gołdapska Góra.