Kościół Zwiastowania NMP

XVIII / XIX

Kościół p.w. Zwiastowania NMP z lat 1760 – 66. W 1859 r. wymieniono wieżę. Przejęty przez kościół katolicki w 1946 r. Odnowiony w 1987 r.
Kościół szachulcowy konstrukcji słupowo – ramowej. Salowy, bez wyodrębnionego prezbiterium z nawy, zamknięty trójbocznie. Wieża od frontu, osadzona na nawie, kryta blaszanym dachem dwuspadowym. Zwieńczona. wieżyczką z blaszanym hełmem stożkowym i krzyżem. Dwie kaplice po bokach nawy, tworzą pozorny transept, zamknięte prostokątnie o kalenicach niższych od nawy ...
Kościół szachulcowy konstrukcji słupowo – ramowej. Salowy, bez wyodrębnionego prezbiterium z nawy, zamknięty trójbocznie. Wieża od frontu, osadzona na nawie, kryta blaszanym dachem dwuspadowym. Zwieńczona. wieżyczką z blaszanym hełmem stożkowym i krzyżem. Dwie kaplice po bokach nawy, tworzą pozorny transept, zamknięte prostokątnie o kalenicach niższych od nawy z lożami na piętrach. Dach jednokalenicowy, kryty dachówką. Wewnątrz ściany otynkowane. Drewniany strop belkowy. Chór muzyczny – dawna empora wparta na czterech słupach, o prostej linii parapetu. Plebania szachulcowa z 1818 r. kryta dachem naczółkowym .
Na podstawie

Poźrzadło. Kościół i pastorówka.