Teatr Rampa

Dom Kultury na Targówku, Stołeczna Estrada, Teatr na Targówku

Teatr Rampa – teatr położony na Targówku przy ul. Kołowej 20 na terenie skweru im. Stefana Wiecheckiego „Wiecha”. Budynek, w którym mieści się teatr Rampa powstał w 1955 r. jako dom kultury. Otaczały go wtedy tylko małe domki i ogródki, dziś ich miejsce zajęło blokowisko Targówka Mieszkaniowego. Spotyka się opinie, że budynek początkowo miał służyć jako jedna z węzłowych stacji stalinowskiego metra, ale nie znajdują one potwierdzenia w dokumentacji – jest to tylko legenda miejska.

Założenia władzy ludowej zmieniały się co raz: od proletariackiego domu kultury z kinem Promyk, poprzez chałturę tzw. Stołecznej Estrady do teatru z prawdziwego znaczenia. Scena Stołecznej Estrady została przekształcona 1 maja 1975 w Teatr na Targówku, a jego działalność zapoczątkował Marian Jonkajtys, przekształcając niektóre pomieszczenia ówczesnego domu kultury na potrzeby spektakli teatralnych. .
W 1986 r. przebudowano budynek, który przyjął obecną formę, choć trudno jej odżegnać się od pierwotnego realsocjalu.
Budynek został wpisany do do gminnej ewidencji zabytków m.st. Warszawy.
Opr. Festung