Stacja paliw BP, ul. Popiełuszki Jerzego, ks., Kąty Wrocławskie
Zdzisław K.:
Panoramy Janowic Wielkich, Janowice Wielkie
fanpage_janowice_wielkie: Masz rację pewności 100% nie mam, ale 99% już tak. Kupiłbym ją gdyby taka aukcja była. Wiem o dwóch egzemplarzach. Jeden w Polsce, drugi w Niemczech... Może ktoś ma jeszcze ale do tej pory nigdzie nie wypłynęła albo mi umknęła i to jest ten 1%
Jezioro Bystrzyckie (Lubachowskie), Zagórze Śląskie
moose (administrator): Celowo na tym zdjęciu zaznaczyłem Lipiec i Przygrodną żeby pokazać, że jeśli w ich pobliżu miał istnieć zamek Laurichenburg - to byłby widoczny z wieży Zamku Grodno. Przy okazji - dział widoków z zamku wymaga odwiedzin hydralowców - ostatnie zdjęcia sprzed 3 lat.
Stacja kolejowa Wałbrzych Fabryczny, Wałbrzych
moose (administrator): Aureolka wokół budynku, za mocno suwaczki przy edycji.
Mielno
moose (administrator): Dzięki Tadeusz, usuwam komentarz.
Strzelnica garnizonowa 300 m (dawna), Kłodzko
moose (administrator): Zmieniłem nazwę wg Twojej sugestii.

Gajowka
Autor: szpilkaddz°, Data dodania: 2019-04-08 22:54:04, Aktualizacja: 2019-04-12 11:15:45, Odsłon: 131

Trochę historii

Jeden z najstarszych budynków w górnej części Gilowa budynek powstał z myślą o gajowym, który miał pełnić swoje obowiązki w tym budynku. Po wojnie przejęły go Lasy Państwowe. Dom usytuowany jest na skalę bez podpiwniczenia posiada dach dwuspadowy z ogniomurkami. Ściany nośne grube na 120 cm są w całości zbudowane z kamienia z pobliskiej kopalni bazaltu. W latach 60 przeszedł niezbyt udolną modernizację i stał się budynkiem mieszkalnym przez co dosyć mocno zmieniono jego plan i wygląd zewnętrzny np. zasypano studnię na środku podwórka, wycięte zostały drzewa owocowe. Obecna szara elewacja przykrywa piękny błyszczący czarny kamień w którym jest obłożony. Na szczęście od połowy lat 90 budynek pozostaje w rękach prywatnych jednej rodziny, która powoli stara się odtworzyć stan sprzed wojny.

/ / / 1 /