Cerkiew św. Michała Archanioła

Drewniana cerkiew greckokatolicka pod wezwaniem Michała Archanioła została zbudowana w 1902 roku, na miejscu starszej świątyni.Projektantem cerkwi był prawdopodobnie lwowski architekt Wasyl Nahirny. Po 1951 roku świątynia została całkowicie opuszczona, po wysiedleniu miejscowej ludności. Mimo starań wiernych rzymskokatolickich nie została przywrócona do kultu z powodu oporu władz. Wyposażenie wnętrza zostało rozkradzione w latach pięćdziesiątych. W 1962 roku pozostałe elementy wyposażenia wywieziono ...
Drewniana cerkiew greckokatolicka pod wezwaniem Michała Archanioła została zbudowana w 1902 roku, na miejscu starszej świątyni.Projektantem cerkwi był prawdopodobnie lwowski architekt Wasyl Nahirny. Po 1951 roku świątynia została całkowicie opuszczona, po wysiedleniu miejscowej ludności. Mimo starań wiernych rzymskokatolickich nie została przywrócona do kultu z powodu oporu władz. Wyposażenie wnętrza zostało rozkradzione w latach pięćdziesiątych. W 1962 roku pozostałe elementy wyposażenia wywieziono do tzw. „Składnicy Ikon w Łańcucie”. Tam też znajduje się duża część XVIII-wiecznych ikon z tutejszego ikonostasu. W cerkwi pozostała tylko rama ikonostasu, podstawa ołtarza i kwot. Obiekt został wpisany na listę zabytków w 1970 roku i włączony do podkarpackiego Szlaku Architektury Drewnianej. W sąsiedztwie znajdują się: murowana dzwonnica parawanowa z 1939 r., pozostałości dawnego cmentarza cerkiewnego z kamiennymi nagrobkami zwieńczonymi żeliwnymi krzyżami, starodrzew, krzyże przydrożne.

Nieczynna kultowo cerkiew św. Michała Archanioła w Bystrem. Przed ...