Pomnik Wolności (nowy)

Pierwszy pomnik został odsłonięty 29 lipca 1923 r. Mieszkańcy miasta uczcili w ten sposób odzyskanie wolności po latach panowania pruskiego. Na początku II wojny światowej okupanci niemieccy zniszczyli obelisk. Inicjatywa odbudowy monumentu z początku XX w. zaowocowała jego odsłonięciem w 2006 r. Pomnik poświęcony jest również papieżowi Janowi Pawłowi II, człowiekowi wielce zasłużonemu w odzyskaniu wolności po latach dominacji komunistycznej. ...
Pierwszy pomnik został odsłonięty 29 lipca 1923 r. Mieszkańcy miasta uczcili w ten sposób odzyskanie wolności po latach panowania pruskiego. Na początku II wojny światowej okupanci niemieccy zniszczyli obelisk. Inicjatywa odbudowy monumentu z początku XX w. zaowocowała jego odsłonięciem w 2006 r. Pomnik poświęcony jest również papieżowi Janowi Pawłowi II, człowiekowi wielce zasłużonemu w odzyskaniu wolności po latach dominacji komunistycznej. Na płytach cokołu wymienione są m.in. lata zrywów niepodległościowych, powstań oraz wystąpień robotniczych z 2 połowy XX wieku.
(za portalem Polska niezwykła)

Kościół św. Piotra i Pawła przy ul. Klasztornej 3 w Krotoszynie. ...