Kościół św. Mikołaja (dawny)

Kościół św. Mikołaja

W latach 1923-1926 z inicjatywy księdza proboszcza Kazimierza Stepczyńskiego i patrona kościoła (właściciela majątku Łopiszewo) Erdmanna von Sierakowskiego zbudowano nowy, neobarokowy kościół, który w praktycznie niezmienionej formie podziwiać możemy do dzisiaj. Świątynię zaprojektował znany poznański architekt Stefan Cybichowski. Wieża kościoła ma 39 m wysokości. Wewnątrz świątyni znajdują się zabytkowe dzwony, obrazy i monstrancja. Kiedyś przy probostwie funkcjonował szpital (budynek nieistniejącej ...
W latach 1923-1926 z inicjatywy księdza proboszcza Kazimierza Stepczyńskiego i patrona kościoła (właściciela majątku Łopiszewo) Erdmanna von Sierakowskiego zbudowano nowy, neobarokowy kościół, który w praktycznie niezmienionej formie podziwiać możemy do dzisiaj. Świątynię zaprojektował znany poznański architekt Stefan Cybichowski. Wieża kościoła ma 39 m wysokości. Wewnątrz świątyni znajdują się zabytkowe dzwony, obrazy i monstrancja. Kiedyś przy probostwie funkcjonował szpital (budynek nieistniejącej salki katechetycznej). Najstarszym budynkiem w kompleksie sakralnym jest obecnie tzw. stara plebania.

Ryczywół, kościół św. Mikołaja.
    Kościół p.w. św. Mikołaja.