Wnętrza hotelu

Reklamy

Kamienica nr 58

Hotel Savoy

Istnieje częściowo

Hotel Savoy – nieistniejący prestiżowy hotel w Warszawie, przy ul. Nowy Świat 58. Jeden z największych i najbardziej okazałych hoteli przedwojennej Warszawy, a także jedyny w pełni secesyjny budynek przy Nowym Świecie. Hotel, wybudowany w 1905 dla hotelarza i restauratora Stanisława Foka. Zaprojektowany przez specjalizującego się w secesji architekta Bronisława Czosnowskiego, posiadający 56 pokoi hotel został ozdobiony przez Emila Lindermana młodopolskimi freskami z motywami kwiatowymi. Ze względu ...
Hotel, wybudowany w 1905 dla hotelarza i restauratora Stanisława Foka. Zaprojektowany przez specjalizującego się w secesji architekta Bronisława Czosnowskiego, posiadający 56 pokoi hotel został ozdobiony przez Emila Lindermana młodopolskimi freskami z motywami kwiatowymi. Ze względu na kłopoty finansowe Stanisław Fok już w 1907 r. wystawił hotel na sprzedaż. Zakupili go od niego Stanisław i Józef Karsz. Na pierwszym piętrze była restauracja, którą objął w początku lat dwudziestych Stanisław Szymański organizując w niej jeden z pierwszych dansingów w Warszawie.
W krótkim czasie stał się jednym z popularniejszych w Warszawie - już w latach 20. XX wieku zaliczano go do kategorii pierwszorzędnych. Wnętrze zdobiły, oprócz wspomnianych młodopolskich fresków, witraże Franciszka Białkowskiego.

Wspomniany dansing – jedno z pierwszych miejsc w historii miasta, do którego wstęp miały także samotne kobiety, był rewolucją obyczajową nie tylko stolicy, a w ogóle Polski.
Wojnę budynek przetrwał w dobrym, choć wypalonym stanie, jednak w trakcie odbudowy stolicy w latach 50. obniżono budynek do dwóch pięter oraz pozbawiono dawnego wystroju. Dzisiaj działa w nim klub i restauracja "Savoy Hotel Club & Restaurant", zajmując dwie najniższe kondygnacje, oraz Wyższa Szkoła Dziennikarstwa im. Melchiora Wańkowicza. W elewacji frontowej umieszczono popiersie pisarza i dziennikarza, a także pamiątkową tablicę.
Źródła: Wikipedia i inne. Wybrał Festung

Fasada hotel Savoy na zdjęciu z 1906 r. zamieszczonym w ówczesnym ...