Kościół ewangelicki (nie istnieje), ul. Skargi Piotra, Boguszów-Gorce
tadzia: W tle kościół Ewangelicki po prawej stronie byłe przedszkole.
kitapczy: Dolne zdjęcia przedstawia budynek przedszkola przy ul. 1 Maja 34.
ul. Wojska Polskiego, Kłodzko
Stan: Dodałem znaczniki istniejących obiektów.
Tramwaje jeleniogórskie (dawne), Jelenia Góra
misiekjga: Od tego skrzyżowania do FWP Śnieżka (dawny hotel Pod Śnieżką), tory tramwajowe przebiegały bezpośrednio po łące, ulicy na tym odcinku nie było (może była polna droga). Jeździłem tam z rodzicami w końcówce lat 50. XX w. To była fascynująca jazda, w pobliżu pasących się krów.

Krzysztof Bach
FM
Szyszka

Miejski Ogród Zoologiczny w Warszawie
Autor: maras°, Data dodania: 2019-03-29 01:32:53, Aktualizacja: 2019-03-29 01:32:53, Odsłon: 1653

W porównaniu do innych, dużych ośrodków europejskich, zoo w Warszawie powstało stosunkowo późno.

Ogród Zoologiczny w Warszawie.

W porównaniu do innych, dużych ośrodków europejskich, zoo w Warszawie powstało stosunkowo późno. Dziś jednak Ogród Zoologiczny w Warszawie należy do grona najlepszych tego typu placówek w kraju i wchodzi w skład Europejskiego Stowarzyszenia Ogrodów Zoologicznych i Akwariów oraz Światowego Stowarzyszenia Ogrodów Zoologicznych i Akwariów.

Zoo w Warszawie.

Jeden z pierwszych znanych zwierzyńców na terenie dzisiejszej Warszawy powstał z inicjatywy króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie – Morysinie. W 1926 r. z pomysłem założenia zwierzyńca w centrum stolicy wyszedł Mieczysław Pągowski. W ślad za nim poszło kilku warszawskich nauczycieli zoologii, którzy również utworzyli tu maleńki ogród zoologiczny. Obie te placówki upadły wskutek braku odpowiednich środków finansowych, jednak obie te prywatne inicjatywy legły u podstaw decyzji magistratu dotyczącej utworzenia Miejskiego Ogrodu Zoologicznego.

Ogród Zoologiczny w WarszawieOgród Zoologiczny w Warszawie

Placówka powstała w 1928 r., na jej miejsce przeznaczono tereny dzisiejszej Pragi Północ, a pierwsze okazy zoo pochodziły przede wszystkim ze zwierzyńca Pągowskiego. Wybuch II wojny światowej zapisał się tragicznie w historii ogrodu. Działania wojenne zmusiły ówczesnego dyrektora Jana Żabińskiego do podjęcia decyzji o odstrzeleniu zwierząt drapieżnych. Najcenniejsze okazy, które udało się uratować przed bombardowaniem zostały natomiast wywiezione do Niemiec. Były to m.in. żubry, tarpany, wielbłądy, lamy, rysie, zebry, hipopotamy oraz kochana przez Warszawiaków słonica Tuzinka.

Zoo w WarszawieZoo w Warszawie

Po wojnie nastąpiła szybka odbudowa zoo, a pierwsze okazy pochodziły głównie ze zbiorów prywatnych. W 1978 r. w ogrodzie przebywało już 2 tys. zwierząt. Prawdziwy rozwój zoo nastąpił jednak dopiero po upadku w Polsce komunizmu. W 1997 r. otwarte zostało heptarium, w 1998 r. ptaszarnia, w 2003 r. słoniarnia oraz specjalny pawilon dla nosorożców, w 2006 r. budynek przeznaczony dla bezkręgowców, w 2006 r. wybieg dla jaguarów, w 2008 r. pawilon dla małp człekokształtnych, a w 2010 r. pawilon dla hipopotamów i rekinów.

Atrakcje Warszawy – Zoo w Warszawie.

W 2011 r. w Warszawskim Ogrodzie Zoologicznym przebywało na stałe 3566 zwierząt, które reprezentowały 553 gatunki. Obecnie największą popularnością wśród osób odwiedzających zoo cieszą się: słoniarnia (jeden z najnowocześniejszych obiektów w Europie), insektarium, hipoptarium (gdzie można obserwować zachowanie hipopotamów pod wodą) oraz żyrafiarnia.

/ / / / 1-3 /