Panoramy Janowic Wielkich, Janowice Wielkie
fanpage_janowice_wielkie: Masz rację pewności 100% nie mam ale 99% już tak. Kupiłbym ją gdyby taka aukcja była. Wiem o dwóch egzemplarzach. Jeden w Polsce, drugi w Niemczech... Może ktoś ma jeszcze ale do tej pory nigdzie nie wypłynęła albo mi umknęła i to jest ten 1%
Stacja paliw BP, ul. Popiełuszki Jerzego, ks., Kąty Wrocławskie
żmija - Administrator: Ok.
Jezioro Bystrzyckie (Lubachowskie), Zagórze Śląskie
moose (administrator): Celowo na tym zdjęciu zaznaczyłem Lipiec i Przygrodną żeby pokazać, że jeśli w ich pobliżu miał istnieć zamek Laurichenburg - to byłby widoczny z wieży Zamku Grodno. Przy okazji - dział widoków z zamku wymaga odwiedzin hydralowców - ostatnie zdjęcia sprzed 3 lat.
Stacja kolejowa Wałbrzych Fabryczny, Wałbrzych
moose (administrator): Aureolka wokół budynku, za mocno suwaczki przy edycji.
Mielno
moose (administrator): Dzięki Tadeusz, usuwam komentarz.
Strzelnica garnizonowa 300 m (dawna), Kłodzko
moose (administrator): Zmieniłem nazwę wg Twojej sugestii.

Luksusowy hotel Kasprowy, symbol Zakopanego

Gdy go otwierano, był jednym z trzech najbardziej luksusowych hoteli w kraju. Zwykli górale nie mieli tam czego szukać. Był przeznaczony dla polskiej śmietanki PRL, a także gości dewizowych. Dokładnie 25 lipca 1974 roku otwarto hotel Kasprowy na Polanie Szymoszkowej.

Hotel "Kasprowy”  był świadkiem wizyt wielu znanych postaci. W czasach PRL-u był najbardziej ekskluzywnym miejscem na całym Podhalu.

Budowę rozpoczęto w 1973r. i prace trwały 15 miesięcy, co było ekspresowym jak na tamte czasy tempem. Inwestorem był Orbis, a roboty wykonywała jugosłowiańska firma Imios. Stanął siedmiopiętrowy budynek (jak do tej pory najwyższy w Zakopanem) i mógł pomieścić 600 osób w pokojach 2-osobowych. Koszt całego przedsięwzięcia wyniósł niebagatelną kwotę – 9 mln dolarów.

Hotel otwarto z wielką pompą 25 lipca 1974r. Był to w tym czasie jeden z najlepszych hoteli w Polsce. Hotel posiadał wewnętrzny basen, kręgielnię, kawiarnię, bary, restauracje i liczne sklepy, w tym dewizowe "Pewexy", w których oczywiście można było dostać towary niedostępne w normalnych sklepach. Dla gości istniała możliwość wypożyczenia samochodu.

W księdze pamiątkowej hotelu widnieją wpisy Urho Kekkonena (byłego premiera i prezydenta Finlandii), Bruno Kreiskiego (byłego kanclerza Austrii), Światosława Richtera (wybitnego rosyjskiego pianisty), Agathy Christie (znanej brytyjskiej pisarki), kardynała Króla (arcybiskupa Filadelfii w USA), Andrzeja Wajdy, Wandy Wiłkomirskiej (skrzypaczki i pierwszej żony Mieczysława Rakowskiego), Erica Douglasa (amerykańskiego aktora), Romana Polańskiego, Daniela Olbrychskiego, Gustawa Holoubka i innych.

Hotel był plenerem wielu filmów m.in. "Hotel klasy Lux" z 1979r. czy „Rozmowy kontrolowane” Stanisława Tyma.

Obecnie hotel nie jest już może niczym nadzwyczajnym, ale w dalszym ciągu jest reprezentacyjną wizytówką Zakopanego. Posiada 288 pokoi, 12 sal konferencyjnych na 1150 osób oraz trzy restauracje, bar i dyskotekę.

We wrześniu 2012 roku Orbis SA sprzedał hotel Grupie Inwestycyjnej Bachleda należącej do rodziny Adama Bachledy-Curusia za kwotę 52 mln zł.

/ / / / 1 /