Zdjęcia niezidentyfikowane (Wrocław), Wrocław
pavelo: Całkiem możliwe, że ten napis to Heringe. Byłoby dobrze, jakby tak jeszcze sprawdził kol. pietrzepawle w adressbuchach z 1911 lub 1912, czy faktycznie wcześniej też handlowano tam rybami. Jakoś ciężko mi znaleźć inne podobnie wyglądające skrzyżowanie...
Instalacja Paprykarz Szczeciński, ul. Wendy Apolinarego Tadeusza, Szczecin
MacGyver_74: Jeżeli chcesz przypomnieć sobie tamte wrażenia to polecam paprykarz z firmy Łosoś w Ustce. Zachowali oryginalne proporcje. :)
Miejska Szkoła Artystyczna I stopnia im. Konstantego Ryszarda Domagały, ul. Jana Pawła II, Mińsk Mazowiecki
Zdzisław K.: W Krakowie przed wejściem do baru "Vis a Vis" ustawiona jest ławeczka Piotra Skrzyneckiego.
Stacja kolejowa Warszawa Główna, ul. Kolejowa, Warszawa
MacGyver_74: Przeniosłem :)
Budynek nr 1-9, ul. Chachaja Władysława, Wrocław
Zdzisław K.: W tle osiedle Nowy Oporów.

Zbigniew Waluś
Zbigniew Waluś
Zbigniew Waluś

Luksusowy hotel Kasprowy, symbol Zakopanego
Autor: maras°, Data dodania: 2019-03-29 01:03:30, Aktualizacja: 2019-04-05 00:08:01, Odsłon: 1253

Gdy go otwierano, był jednym z trzech najbardziej luksusowych hoteli w kraju. Zwykli górale nie mieli tam czego szukać. Był przeznaczony dla polskiej śmietanki PRL, a także gości dewizowych. Dokładnie 25 lipca 1974 roku otwarto hotel Kasprowy na Polanie Szymoszkowej.

Hotel "Kasprowy”  był świadkiem wizyt wielu znanych postaci. W czasach PRL-u był najbardziej ekskluzywnym miejscem na całym Podhalu.

Budowę rozpoczęto w 1973r. i prace trwały 15 miesięcy, co było ekspresowym jak na tamte czasy tempem. Inwestorem był Orbis, a roboty wykonywała jugosłowiańska firma Imios. Stanął siedmiopiętrowy budynek (jak do tej pory najwyższy w Zakopanem) i mógł pomieścić 600 osób w pokojach 2-osobowych. Koszt całego przedsięwzięcia wyniósł niebagatelną kwotę – 9 mln dolarów.

Hotel otwarto z wielką pompą 25 lipca 1974r. Był to w tym czasie jeden z najlepszych hoteli w Polsce. Hotel posiadał wewnętrzny basen, kręgielnię, kawiarnię, bary, restauracje i liczne sklepy, w tym dewizowe "Pewexy", w których oczywiście można było dostać towary niedostępne w normalnych sklepach. Dla gości istniała możliwość wypożyczenia samochodu.

W księdze pamiątkowej hotelu widnieją wpisy Urho Kekkonena (byłego premiera i prezydenta Finlandii), Bruno Kreiskiego (byłego kanclerza Austrii), Światosława Richtera (wybitnego rosyjskiego pianisty), Agathy Christie (znanej brytyjskiej pisarki), kardynała Króla (arcybiskupa Filadelfii w USA), Andrzeja Wajdy, Wandy Wiłkomirskiej (skrzypaczki i pierwszej żony Mieczysława Rakowskiego), Erica Douglasa (amerykańskiego aktora), Romana Polańskiego, Daniela Olbrychskiego, Gustawa Holoubka i innych.

Hotel był plenerem wielu filmów m.in. "Hotel klasy Lux" z 1979r. czy „Rozmowy kontrolowane” Stanisława Tyma.

Obecnie hotel nie jest już może niczym nadzwyczajnym, ale w dalszym ciągu jest reprezentacyjną wizytówką Zakopanego. Posiada 288 pokoi, 12 sal konferencyjnych na 1150 osób oraz trzy restauracje, bar i dyskotekę.

We wrześniu 2012 roku Orbis SA sprzedał hotel Grupie Inwestycyjnej Bachleda należącej do rodziny Adama Bachledy-Curusia za kwotę 52 mln zł.

/ / / / 1 /