Rzeźba Osiołka

Rzeźba osiołka, którą można podziwiać na toruńskiej starówce, została odsłonięta w 2007r. przez prezydenta miasta Torunia Michała Zaleskiego i głównego pomysłodawcę powrotu figury - Benona Frąckowiaka. Projekt stworzyli Małgorzata Więcławska i Karol Furyk. Rzeźba ma 1,5 m wysokości i 2 m długości. Wykonana jest w całości z brązu i projektowana tak, aby wytrzymać obciążenie nawet 500 kg. Z myślą o turystach próbujących zasiąść na siodle, wszystkie ostre krawędzie zostały wygładzone. Osiołek zajmuje ...
Rzeźba osiołka, którą można podziwiać na toruńskiej starówce, została odsłonięta w 2007r. przez prezydenta miasta Torunia Michała Zaleskiego i głównego pomysłodawcę powrotu figury - Benona Frąckowiaka. Projekt stworzyli Małgorzata Więcławska i Karol Furyk. Rzeźba ma 1,5 m wysokości i 2 m długości. Wykonana jest w całości z brązu i projektowana tak, aby wytrzymać obciążenie nawet 500 kg. Z myślą o turystach próbujących zasiąść na siodle, wszystkie ostre krawędzie zostały wygładzone. Osiołek zajmuje godne miejsce naprzeciw pomnika Mikołaja Kopernika. Dzisiaj wzbudza sympatię i jest jednym z najchętniej fotografowanych pomników w Toruniu, choć kiedyś budził grozę...
Od XV do XIX w. w miejscu obecnego pomnika Mikołaja Kopernika stał tradycyjny pręgierz w formie słupa, przy którym wykonywano kary hańbiące dla skazanych: chłostano i obcinano członki.
Natomiast w XVII-XVIII w. przed budynkiem odwachu od strony ul. Żeglarskiej stał drewniany osioł z wyostrzonym grzbietem pokrytym blachą. Sadzano na nim krnąbrnych żołnierzy toruńskich (Toruń miał prawo posiadania zawodowej armii miejskiej), którym dodatkowo przywiązywano do nóg ciężarki ołowiane, zwiększając dolegliwość kary. Pokuta była podwójna: skazany był narażony na pośmiewisko gawiedzi, a ostry grzbiet pręgierza wbijał mu się w siedzenie.
Oryginalny osioł stał w tym miejscu do 1797 r.

Toruń. Rynek Staromiejski. Osioł-pręgierz stał niegdyś przy północno-zachodnim ...