2018 - 2021 Budowa zbiornika Szalejów Dolny

Suchy zbiornik przeciwpowodziowy Szalejów Dolny

W budowie

Suchy zbiornik przeciwpowodziowy na zlewni Bystrzycy Dusznickiej w Szalejowie Dolnym projektowany był już od Powodzi Tysiąclecia. W 2003 r. Gmina Kłodzko ujęła w MPZP suchy zbiornik, ale był on za mały i Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej zaproponował większy zbiornik. W latach 2011-2012 projekt uległ kolejnym zmianom, które spowodowały kolejny wzrost powierzchni. Zbiornik obecnie (III 2019) jest na etapie oczyszczania terenu pod zbiornik z zadrzewień i innych przeszkód. Spór trwa o rozbiórkę wiekowego, ...
Suchy zbiornik przeciwpowodziowy na zlewni Bystrzycy Dusznickiej w Szalejowie Dolnym projektowany był już od Powodzi Tysiąclecia. W 2003 r. Gmina Kłodzko ujęła w MPZP suchy zbiornik, ale był on za mały i Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej zaproponował większy zbiornik. W latach 2011-2012 projekt uległ kolejnym zmianom, które spowodowały kolejny wzrost powierzchni. Zbiornik obecnie (III 2019) jest na etapie oczyszczania terenu pod zbiornik z zadrzewień i innych przeszkód. Spór trwa o rozbiórkę wiekowego, kamiennego mostu (ruiny) na Bystrzycy. Zbiornik będzie położony na terenie niezabudowanym, w przeważającej części użytkowanym rolniczo. Zbiornik będzie się wypełniał wodą tylko w czasie przyboru wód Bystrzycy Dusznickiej. Maksymalna pojemność zbiornika wynosi 10,67 mln m. szesc. a powierzchnia lustra wody przy napełnieniu zbiornika wyniesie 118 ha. Szacowany koszt inwestycji to ok. 160 mln zł. Planowany termin oddania inwestycji 2021 rok.