Pomnik Iwana Paskiewicza (nieistniejący)

Nieistniejący pomnik namiestnika Królestwa Polskiego Iwana Paskiewicza, znajdujący się w latach 1870–1917 na dziedzińcu dzisiejszego Pałacu Prezydenckiego. Przedstawiał Iwana Paskiewicza w mundurze, z odkrytą głową i płaszczem na ramionach. Na granitowym cokole ustawiono piedestał z brązu z czterema płaskorzeźbami, które przedstawiały: zdobycie Erywania w 1827 przez wojska Paskiewicza. szturm Woli 6 września 1831, wjazd Aleksandra II do Warszawy 25 sierpnia 1840, herb Iwana Paskiewicza. Napis na ...
Nieistniejący pomnik namiestnika Królestwa Polskiego Iwana Paskiewicza, znajdujący się w latach 1870–1917 na dziedzińcu dzisiejszego Pałacu Prezydenckiego. Przedstawiał Iwana Paskiewicza w mundurze, z odkrytą głową i płaszczem na ramionach. Na granitowym cokole ustawiono piedestał z brązu z czterema płaskorzeźbami, które przedstawiały: zdobycie Erywania w 1827 przez wojska Paskiewicza. szturm Woli 6 września 1831, wjazd Aleksandra II do Warszawy 25 sierpnia 1840, herb Iwana Paskiewicza. Napis na cokole, wykonany z pozłacanych liter w języku rosyjskim, brzmiał: Generałowi – feldmarszałkowi księciu warszawskiemu hrabiemu Paskiewiczowi-Erywańskiemu. W marcu 1917 pomnik, uważany za jeden z symboli rosyjskiego panowania na ziemiach polskich, został za zgodą niemieckich władz okupacyjnych zdemontowany.

Odsłonięcie pomnika Iwana Paskiewicza
    Pomnik Iwana Paskiewicza