Budynek nr 39 (d. pastorówka)

Pfarrhaus

W ramach zadania pn. "Zakup i remont 4 lokali mieszkalnych w budynku Tuszyn 39" obiekt został zaadaptowany na mieszkania komunalne. Inwestycja uzyskała dopłatę w wysokości 35% z Banku Gospodarstwa Krajowego ze środków Funduszu Dopłat.
W budynku tym wymieniono okna, wykonano nowe okładziny ścian i sufitów wraz z malowaniem, zamontowano nowe podłogi oraz przygotowano łazienki w niezbędnym standardzie użytkowym. Obiekt będzie ogrzewany piecem nowej generacji (ekogroszek).
Do nowych lokali przeprowadzą się mieszkańcy zabytkowego pałacu w Kiełczynie , który jest w złym stanie technicznym. Gmina Dzierżoniów obecnie stara się o dofinansowanie na rewitalizację tego pięknego obiektu, wpisanego do rejestru zabytków.

Pozdrowienia z Tuszyna
    Tuszyn. Kościół, plebania, dwór, browar.