Jezioro Białe

Weiss See

Jezioro Białe – malowniczo położone jezioro w gminie Mrągowo, w dorzeczu Pisy, Krytyni, oraz Narwi. Linia brzegowa urozmaicona, z wieloma zatokami i półwyspami oraz czterema wyspami na plosie północnym. Stoki ławicy piaszczysto-muliste, przeważnie łagodne, jedynie niewielkie odcinki w środkowej części brzegów zachodnich stromo opadają ku głębi. Jezioro miernie zarośnięte. Dojazd do jeziora z Mrągowa drogą nr 600 (kierunek Szczytno) do Grabowca i dalej boczną drogą Dłużec - Bieńki. Powierzchnia - ...
Jezioro Białe – malowniczo położone jezioro w gminie Mrągowo, w dorzeczu Pisy, Krytyni, oraz Narwi. Linia brzegowa urozmaicona, z wieloma zatokami i półwyspami oraz czterema wyspami na plosie północnym. Stoki ławicy piaszczysto-muliste, przeważnie łagodne, jedynie niewielkie odcinki w środkowej części brzegów zachodnich stromo opadają ku głębi. Jezioro miernie zarośnięte. Dojazd do jeziora z Mrągowa drogą nr 600 (kierunek Szczytno) do Grabowca i dalej boczną drogą Dłużec - Bieńki. Powierzchnia - 376,2 ha, głębokość 7,3 m - 31 m, długość - 5020 m, szerokość 1480 m.

Gant. Fragment z jeziorami Białe i Gant, gospoda Maxa Koschinski ...