Zakład mleczarski przy ul. Wojska Polskiego założono w roku 1929. Ponieważ po wojnie brakowało większości wyposażenia nie udało się wznowić produkcji. Pod koniec lat 40. XX wieku w zabudowaniach dawnej mleczarni uruchomiono Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego a w roku 1951 Wojewódzką Ekspozyturę Zakładu Przetwórstwa Jajecznego w Nowej Soli, wchodzącej w skład Centrali Jajczarsko-Drobiarskiej. Początkowo zakład produkował sproszkowane jaja w całości a po inwestycjach przeprowadzonych w roku 1961 osobno sproszkowane białka i żółtka. W roku 1971 wdrożono nowe technologie produkcji proszku jajecznego dzięki czemu przez kolejne dwie dekady zakład był wiodącym Polskim producentem. W roku 1997 zakład przekształcono w spółkę pracowniczą Zakład Jajczarski Ovopol, który funkcjonuje do dzisiaj. Firma produkuje proszek jajeczny i inne produkty używane w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. W roku 2011 firma nabyła teren w nowosolskiej podstrefie Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma być w przyszłości zlokalizowana nowa siedziba zakładu.
/Petroniusz w oparciu o "450 lat Nowej Soli, Kalendarium dziejów miasta, Muzeum Miejskie w Nowej Soli, 2013/