Pomnik wojenny (Wytowno / Poddąbie)

Kościół św. Franciszka z Asyżu

Kirche

XIV wiek

Świątynia posiada konstrukcję szachulcową, jedynie wieża i przybudówki są murowane. Nawa kościoła ma kształt prostokątny bez wyodrębnionego prezbiterium. Wieża kościoła pochodzi z XIV wieku, nawa z II połowy XVII w. Na południowej ścianie wieży znajduje się zegar. Dobudówki oraz zmiany w elewacjach wieży datowane są na 1880 rok. Na szczególną uwagę zasługuje oryginalne wyposażenie kościoła - ołtarz z II połowy XVII wieku z gotyckimi rzeźbami, ambona kompilowana z elementów barokowych i neogotyckich, ...
Świątynia posiada konstrukcję szachulcową, jedynie wieża i przybudówki są murowane. Nawa kościoła ma kształt prostokątny bez wyodrębnionego prezbiterium. Wieża kościoła pochodzi z XIV wieku, nawa z II połowy XVII w. Na południowej ścianie wieży znajduje się zegar. Dobudówki oraz zmiany w elewacjach wieży datowane są na 1880 rok. Na szczególną uwagę zasługuje oryginalne wyposażenie kościoła - ołtarz z II połowy XVII wieku z gotyckimi rzeźbami, ambona kompilowana z elementów barokowych i neogotyckich, epitafium Marcina Westphala z 1680 roku, empora z połowy XVIII wieku oraz przepiękny prospekt organowy z XIX wieku.

Wytowno, Gospoda pani Hallweg, dwór, szkoła i kościół.
    Gospoda, dwór i kościół w Wytownie