Budynek nr 5-11 (TP Teltech)

lata 70. XX w.

Trzykondygnacyjny budynek wzniesiony w drugiej połowie lat 70. XX w. na planie niesymetrycznej litery „C” (grzbietem skierowanym na wschód). Inwestorem była ówczesna Poczta Polska Telegraf i Telefon. W budynku została ulokowana nowoczesna centrala telefoniczna. W latach 90. XX w. Poczta Polska Telegraf i Telefon rozdzieliła się m. in. na Telekomunikację Polską S.A. która 16 kwietnia 2012 roku zmieniła nazwę na Orange. Obecnie budynek zajmuje firma TP Teltech Sp. z o .o. Ochrona Osób i Mienia, Region ...
Trzykondygnacyjny budynek wzniesiony w drugiej połowie lat 70. XX w. na planie niesymetrycznej litery „C” (grzbietem skierowanym na wschód). Inwestorem była ówczesna Poczta Polska Telegraf i Telefon. W budynku została ulokowana nowoczesna centrala telefoniczna. W latach 90. XX w. Poczta Polska Telegraf i Telefon rozdzieliła się m. in. na Telekomunikację Polską S.A. która 16 kwietnia 2012 roku zmieniła nazwę na Orange. Obecnie budynek zajmuje firma TP Teltech Sp. z o .o. Ochrona Osób i Mienia, Region Legnica.
(Iras-Legzol)

Budynek przy al. Rzeczypospolitej 5-11 w Legnicy - widok od strony ...