Cmentarz żołnierzy radzieckich

Военное кладбище воинов Советской Армии

Cmentarz żołnierski przy ul. Białkowskiej na przedpolach Cybinki zaczęto budować na początku 1945 r. - pierwsze pochówki miały miejsce jeszcze w czasie trwania walk – oficjalne, uroczyste otwarcie nekropolii odbyło się 9 grudnia 1945 r. Na cmentarzu początkowo pochowano 3600 żołnierzy 33. Armii gen. Cwetajewa:

Na metalowej tablicy informacyjnej umieszczonej na jednym z dwóch bliźniaczych pawilonów flankujących wejście, napisano w języku rosyjskim m.in: ”Na tym cmentarzu pochowano 3600 starszych ...

Na metalowej tablicy informacyjnej umieszczonej na jednym z dwóch bliźniaczych pawilonów flankujących wejście, napisano w języku rosyjskim m.in: ”Na tym cmentarzu pochowano 3600 starszych sierżantów, sierżantów i szeregowych żołnierzy....".

W następnych latach, wskutek kolejnych ekshumacji z odrzańskiego rejonu walk, stan wzrósł do 10 870 żołnierzy (w tym zidentyfikowanych 6213), pogrzebanych w 404 mogiłach zbiorowych.

Autorem projektu nekropolii był radziecki major Ryss. Cmentarz został założony na planie prostokąta z usytuowanym w części centralnej obeliskiem z granitu. W dolnej części obelisku umieszczono płaskorzeźbę z brązu przedstawiającą kobietę podającą gałązkę oliwną. Na dwóch wielkich cokołach - pawilonach stały kiedyś czołgi. Wjechały tam po specjalnych rampach skonstruowanych przez jeńców niemieckich. W latach 90. czołgi przeniesiono do Lubuskiego Muzeum Wojskowego w Drzonowie, zastępując je haubicami.

Przed cmentarzem, dla podniesienia rangi miejsca, na osi wejścia, po drugiej stronie drogi, dziś ul. Białkowskiej, umieszczono betonowy gazon. Cmentarz obsadzony jest strzelistymi topolami. Obecnie cmentarz jest zamknięty za sprawą hien cmentarnych - złomiarzy.

Opr. Festung luty 2014 r.

Pomnik w formie obelisku na cmentarzu wojennym pod Cybinką. Widokówka, ...