Budynek nr 10

Otto Pucher Gurken-Einlegerei und Sauerkohl-Fabrik, Legnickie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego

lata 20. XX w.

Budynek przemysłowy (biurowo-produkcyjny) wzniesiony w latach 20. XX w. dla potrzeb firmy Otto Puchera, zajmującej się przetwórstwem ogórków i kapusty, handlem owocami południowymi oraz produkcją sera (Gurken-Einlegerei ind Sauerkohl-Fabrik, Gemüse und Südfrüchte Grosshandlung, Kässefabrik im Grossbetrieb). W 1946 roku budynek i inne należące do fabryki przejęto na własność państwa, po czym ulokowano w nich Legnickie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego.
Źródło:
Źródło: