Dom Zdrojowy w Brzeźnie (dawny)

Obecnie istniejący budynek wybudowano w 1893 roku. Wewnątrz były możliwe ciepłe kąpiele w podgrzanej wodzie z zatoki, działała restauracja. Przed eklektycznym budynkiem był ogród z klombami i kwietnikami. Po wojnie urządzono w Domu Zdrojowym mieszkania komunalne. Zamurowano dużą część dawnych werand i wybudowano ściany działowe. W latach 60. budynek przeszedł ostatni generalny remont. Od tego czasu jedyne naprawy miały charakter zabezpieczający. Dom Zdrojowy wraz z molo oraz Halą Plażową stanowił ...
Obecnie istniejący budynek wybudowano w 1893 roku. Wewnątrz były możliwe ciepłe kąpiele w podgrzanej wodzie z zatoki, działała restauracja. Przed eklektycznym budynkiem był ogród z klombami i kwietnikami. Po wojnie urządzono w Domu Zdrojowym mieszkania komunalne. Zamurowano dużą część dawnych werand i wybudowano ściany działowe. W latach 60. budynek przeszedł ostatni generalny remont. Od tego czasu jedyne naprawy miały charakter zabezpieczający. Dom Zdrojowy wraz z molo oraz Halą Plażową stanowił centrum uzdrowiska Brzeźno. Obecnie dużo mówi się o mającej nastąpić rekonstrukcji hali .

Dom Zdrojowy w Brzeźnie.
    Gdańsk Brzeźno, dom zdrojowy i hotel.