Wnętrza

Brama I
Fn
Fontanna przy ECS (Europejskie Centrum Solidarności)

Europejskie Centrum Solidarności

ECS mieści się w Gdańsku przy plac Solidarności 1 - opodal Pomnika Poległych Stoczniowców, historycznej Bramy nr 2 Stoczni Gdańskiej, po drodze do historycznej Sali BHP, gdzie podpisano Porozumienia Sierpniowe.
Projekt tego rdzawego budynku został wybrany w międzynarodowym konkursie architektonicznym w 2007 roku. Wygrała gdańska pracownia FORT. Kamień węgielny pod budowę siedziby ECS wmurowano w maju 2011 roku. Koszt budowy wyniósł 231,1 mln zł. Otwarcie nastąpiło 30 sierpnia 2014r.
W oczy od razu rzuca się kolor i faktura elewacji. To Corten, stal, która przypomina zardzewiałą blachę, a w istocie jest bardzo trwała i szlachetna. Można powiedzieć, że pod względem użycia tego materiału, ECS to pierwsza taka realizacja w Polsce. Materiał zmienia się pod wpływem czynników atmosferycznych.

Brama nr 2 Stoczni Gdańskiej widziana z Placu Solidarności. Po ...
    Europejskie Centrum Solidarności z fragmentem Pomnika Poległych ...