Jezioro Rydzówka

Rehsauer See, Rydzewskie

Jezioro Rydzówka (lub inaczej, w niektórych opracowaniach Jezioro Rydzewskie) to niewielkie jeziorko w gminie Węgorzewo w pobliżu wsi Leśniewo.
Na jeziorze znajduje się rezerwat przyrody Półwysep i Wyspy na Jeziorze Rydzewskim (siedlisko ptactwa wodnobłotnego, zatrzymują się tu też ptaki w czasie przelotów. Spotkać tu można dzikie gęsi, m.in. gęś Suszkina, gęś zbożową, gęgawę). Na wyspie Długi Ostrów znajduje się kolonia kormoranów i czapli siwej. Czaple gnieżdżą się także na wyspie Mała Kępa.
Z Rydzówki wypływa rzeka Czarna, prawy dopływ rzeki Omęt. W północnej części jeziora rozpoczyna się Kanał Mazurski. Jego południowy odcinek z jez. Mamry do jez. Rydzówka nie został ukończony (kończy się ok. 1 km na południowy wschód od jeziora. Zamykają go dwie niedokończone śluzy, których zadaniem miało być wyrównanie 33 metrowej różnicy poziomów wody między wodami jez. Mamry (115,8 m n.p.m.) i jeziora Rydzówka (ok. 83 m n.p.m.).
Jezioro otaczają pola i łąki. Można tu wędkować. W oparciu o badania przeprowadzone w 2004 roku wody jeziora zaliczono do III klasy czystości.
Powierzchnia: ponad 500 ha, maksymalna głębokość 16,7 m.

Srokowo. Ratusz, Jezioro Rydzówka.