Pomnik Sebastiana Fabiana Klonowicza

Obecny pomnik poświęcony Sebastianowi Fabianowi Klonowiczowi jest drugim pomnikiem upamiętniającym tego poetę. Pierwszy powstał w okresie zaborów (1862 r.) a okazją do tego było 260. rocznica śmierci pochodzącego z Sulmierzyc twórcy. O postawienie tamtego monumentu zabiegano przez ćwierć wieku. Pomnik zniszczony został przez hitlerowców w czasie II wojny światowej. Jego odbudowała miała miejsce w 1957 r. kiedy to Sulmierzyce obchodziły jubileusz 500-lecia istnienia miasta. Obecny pomnik swoim wyglądem ...
Obecny pomnik poświęcony Sebastianowi Fabianowi Klonowiczowi jest drugim pomnikiem upamiętniającym tego poetę. Pierwszy powstał w okresie zaborów (1862 r.) a okazją do tego było 260. rocznica śmierci pochodzącego z Sulmierzyc twórcy. O postawienie tamtego monumentu zabiegano przez ćwierć wieku. Pomnik zniszczony został przez hitlerowców w czasie II wojny światowej. Jego odbudowała miała miejsce w 1957 r. kiedy to Sulmierzyce obchodziły jubileusz 500-lecia istnienia miasta. Obecny pomnik swoim wyglądem nawiązuje do pierwowzoru.

Sulmierzyce. Ratusz, pomnik, kościół katolicki, poczta i stacja ...
    Sulmierzyce. Kościół katolicki, szkoła ewangelicka, pomnik Sebastiana ...