Kościół św. Apostołów Piotra i Pawła

Pierwszy kościół zbudowano tutaj już w średniowieczu, prawdopodobnie na przełomie XIV i XV wieku wykorzystując do tego celu kamień polny i cegłę.
Obecny kościół w stylu neogotyckim powstał w latach 1867 - 72 w miejscu tego średniowiecznego poprzednika, którego ruiny w znacznym stopniu wykorzystano przy wznoszeniu nowej świątyni. Jak większość kościołów na Ziemi Lubuskiej do zakończenia drugiej wojny światowej służył ewangelikom, lecz od października 1945 jest świątynią katolicką. Dzisiaj kościół ...
Obecny kościół w stylu neogotyckim powstał w latach 1867 - 72 w miejscu tego średniowiecznego poprzednika, którego ruiny w znacznym stopniu wykorzystano przy wznoszeniu nowej świątyni. Jak większość kościołów na Ziemi Lubuskiej do zakończenia drugiej wojny światowej służył ewangelikom, lecz od października 1945 jest świątynią katolicką. Dzisiaj kościół św. Apostołów Piotra i Pawła w Trzebowie jest świątynią filialną parafii MB Różańcowej w Długoszynie.
Za portalem polskaniezwykla.pl

Poewangelicki kościół w Trzebowie murowany z miejscowego kamienia ...