Osiedle Północ II

Północ II – osiedle mieszkaniowe w północnej części Ełku, jedno z największych i najludniejszych osiedli miasta oraz największe skupisko placówek oświaty. Od południa poprzez ulicę Sikorskiego graniczy z osiedlem Północ I, natomiast od wschodu graniczy z Konieczkami. Założone w latach 70. XX wieku na byłych terenach bagiennych. Głównymi ulicami osiedla są ulice: 11 Listopada, Kajki, Grodzieńska, Sikorskiego, Warszawska i Wileńska.

W środku osiedla znajduje się niewielki akwen potocznie nazywany ...

W środku osiedla znajduje się niewielki akwen potocznie nazywany Bajorkiem, który zaraz po wojnie był trzy razy większy niż obecnie. Osiedlem częściowo administruje spółdzielnia mieszkaniowa "Świt" Nr 3, która drukowała bezpłatną gazetę wydawaną co miesiąc o nazwie – Biuletyn Spółdzielczy Świt. Na północ od osiedla przebiega obwodnica Ełku, będąca częścią dróg krajowych 16 i 65. Potoczna nazwa osiedla to Chamowo.

Nazwa Zdjęć Obiektów

1. Ełk / ul. 11 Listopada - (Kleine Mühle, Ernst Moritz Arndt Strasse, Wasilewskiej Wandy)