Osiedle Kochanowskiego

Osiedle Kochanowskiego – osiedle mieszkaniowe w południowej części Ełku. Od zachodu graniczy poprzez ulicę Kilińskiego z osiedlem Bogdanowicza, od wschodu przez tory kolejowe z ełcką podstrefą Suwalskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, a od południa z Szybą. Zabudowa osiedla jest zróżnicowana. Wzdłuż ulicy Kilińskiego, będącej jedną z najdłuższych i najbardziej ruchliwych ulic miasta, znajdują się bloki mieszkalne z czasów PRL, natomiast po przeciwnej stronie osiedla dominuje zabudowa jednorodzinna ...
Osiedle Kochanowskiego – osiedle mieszkaniowe w południowej części Ełku. Od zachodu graniczy poprzez ulicę Kilińskiego z osiedlem Bogdanowicza, od wschodu przez tory kolejowe z ełcką podstrefą Suwalskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, a od południa z Szybą. Zabudowa osiedla jest zróżnicowana. Wzdłuż ulicy Kilińskiego, będącej jedną z najdłuższych i najbardziej ruchliwych ulic miasta, znajdują się bloki mieszkalne z czasów PRL, natomiast po przeciwnej stronie osiedla dominuje zabudowa jednorodzinna wzdłuż ulicy Kochanowskiego. W północnej części osiedla znajdują się miejski cmentarz komunalny oraz supermarket Kaufland.
W 1933 na terenie wzdłuż torów kolejowych za miejskim cmentarzem rozpoczęto budowę osiedla z zabudową jednorodzinną. Osiedle w takiej formie funkcjonowało do 1978, kiedy to Spółdzielnia Mieszkaniowa "Świt" na terenie pomiędzy ulicą Kochanowskiego (stanowiącą główną ulicę osiedla domków jednorodzinnych) a ulicą Kilińskiego (stanowiącą część głównej arterii komunikacyjnej miasta i główną drogę łączącą ówczesną Szybę z pozostałą częścią miasta) rozpoczęła stawiać bloki z wielkiej płyty. Wówczas osiedle przyjęło nazwę od ulicy Kochanowskiego.