Ciemno GBY
Powiat bytowski

Powiat
Liczba zdjęć
Rodzaj
Wieś

Wieś kaszubska na Pojezierzu Bytowskim położona nad jeziorem Spore na obszarze Gochy, na północ od jeziora Kamieniczno. Przynależność administracyjna: województwo pomorskie, powiat bytowski, gmina Tuchomie. W okolicach wsi znajduje się malowniczy przełom rzeki Kamienicy.
W latach 1975–1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa słupskiego.

W 1345 r. rycerz Chocimierz nadał ją swojemu giermkowi. Ciemno jest starym siedliskiem kaszubskiej szlachty zagrodowej, wywodzi się stąd ród ...

W 1345 r. rycerz Chocimierz nadał ją swojemu giermkowi. Ciemno jest starym siedliskiem kaszubskiej szlachty zagrodowej, wywodzi się stąd ród Ciemińskich. Można znaleźć tu relikty zabudowy mieszkaniowej z XIX wieku. W 1919 roku po zakończonej I wojnie światowej na skutek niekorzystnej dla miejscowych Kaszubów regulacji wersalskiej wieś pozostała pod administracją niemiecką, nosząc urzędową nazwę niemiecką Zemmen i spełniając rolę niemieckiej miejscowości nadgranicznej. Okres dwudziestolecia międzywojennego to nasilenie akcji zniemczania miejscowych Kaszubów (trwającego już od czasów pruskich).

Źródło:
Wikipedia.pl