Wnętrza, wystawy

U początku XX w. obecna siedziba Muzeum w Praszce, kamienica przy Placu Grunwaldzkim 15, była własnością państwa Aleksandra i Katarzyny Łuckich. W 1910 r. ich starszy syn Wacław Łucki uzyskał państwowy dyplom prowizora aptecznego. Wkrótce potem otworzył w domu rodzinnym aptekę, którą prowadził od 1911 r. aż do swojej śmierci w 1937 r. Ponieważ nigdy nie doczekał się dzieci, spadkobierczynią całego majątku stała się jego żona Aldona. Pozostała w posiadaniu apteki do 1951 r., natomiast od 1945 r. jej ...
U początku XX w. obecna siedziba Muzeum w Praszce, kamienica przy Placu Grunwaldzkim 15, była własnością państwa Aleksandra i Katarzyny Łuckich. W 1910 r. ich starszy syn Wacław Łucki uzyskał państwowy dyplom prowizora aptecznego. Wkrótce potem otworzył w domu rodzinnym aptekę, którą prowadził od 1911 r. aż do swojej śmierci w 1937 r. Ponieważ nigdy nie doczekał się dzieci, spadkobierczynią całego majątku stała się jego żona Aldona. Pozostała w posiadaniu apteki do 1951 r., natomiast od 1945 r. jej faktycznym kierownikiem był dzierżawca Henryk Kawecki. ÂÂNa wystawie prezentowane jest umeblowanie apteczne z początku XX w. wraz kompletnym wyposażeniem. Pozwala ono prześledzić proces powstawania lekarstwa, począwszy od uzyskania lekarskiej recepty. Eksponowane recepty wystawione zostały przez lekarzy praktykujących w Praszce i okolicach.

Apteka wraz z wyposażeniem.
    Jedna z sal wystawowych - historia informatyki.