Spiący Lew - pomnik poległych w I wojnie światowej (Kostrzyn nad Odrą)

Kriegerdenkmal

Najbardziej charakterystycznym punktem parku jest śpiący na cokole kamienny lew, na tyle sugestywny, że bardzo szybko stał się dla przybywających po wojnie osadników świetnym punktem orientacyjnym. Przetrwał pewnie tylko dlatego, że nie kojarzył się militarnie. Tymczasem król zwierząt czuwać miał nad spokojnym snem poległych na frontach I wojny żołnierzy z kostrzyńskiego garnizonu. Stanowił najważniejszy element odsłoniętego w lutym 1925 monumentu.
Pierwotnie znajdowały się na nim dwie inskrypcje. Na jednej ze ścian, pod napisem „Naszym Poległym Miasto i Garnizon Küstrin" wymieniono nazwy jednostek, których żołnierze zginęli a na drugiej umieszczono cytat z Goethego „Allen Gewalten Zum Trutz sich erhalten” (Wszelki gwałt spotka się z oporem). Rzeźba przetrwała na cokole lata kolejnej wojny i kilka powojennych dekad. Zniknęła na pewien czas w dość tajemniczych okolicznościach ale w 1981 r. wróciła na swój cokół. Upomnieli się o nią współcześni, przyzwyczajeni do stałej obecności lwa mieszkańcy Kostrzyna.
Sto lat po wybuchu I wojny dokonano renowacji pomnika. Uroczystego odsłonięcia dokonano 31 sierpnia 2014 r. podczas 15 Jubileuszowych Dni Twierdzy Kostrzyn. Napis umieszczony pod stylizowanym krzyżem głosi „Pamięci ofiar I wojny światowej 1914 -1918”.
źródło:

Kriegerdenkmal, pomnik ku pamięci poległych w I wojnie światowej.