Wiatrak koźlak (dawny), ul. Kopernika Mikołaja, Bytom Odrzański
Petroniusz (admin): Dodałem planik z tym wiatrakiem.
Noteć w Nakle, Nakło nad Notecią
rok - Administrator: Podmiana.
Żarów
Tony: Według informacji z Fb to budynek przy ul. Sikoskiego 3 (został gruntownie przebudowany w okresie powojennym).
Stacja benzynowa Circle K, ul. Grunwaldzka, Jelenia Góra
antypuszka: Stacja benzynowa zmieniła klienta na Circle K.
Bastion Książę (dawny), Kostrzyn nad Odrą
Alistair: Mały błąd, w Kostrzynie:)
Most drogowy (rz. Bystrzyca Dusznicka / Kolonia Szalejów Dolny), Szalejów Dolny
moose (administrator): NIe takie rzeczy "leciały".

KrzysztofKudowa
Ryszard Kumorek

Westerplatte Południa

Kto pamięta ze szkolnych lekcji słynnej obrony Westerplatte? Nie każdy wie, że była również bohaterska obrona małej wsi na południe od Żywca – Węgierskiej Górki. Miejsce to ze względu na swoją historię zyskało miano „Westerplatte Południa”.

Po zajęciu przez wojska niemieckie Czech i Słowacji, podjęto decyzję o budowie fortyfikacji zabezpieczających południową granicę Polski, w tym budowę rygla obronnego „Węgierska Górka”. Prace trwały w okresie lipiec-sierpień 1939 roku. Z zaplanowanych 21 schronów wybudowano w stanie surowym 5: „Waligóra”, „Włóczęga”, „Wędrowiec”, ”Wąwóz” i „Wyrwidąb”. Obsadzone zostały 4, 30.08.1939 r. przez 151 kompanię forteczną w składzie: 4 oficerów, 12 podoficerów i 53 żołnierzy, pod dowództwem kpt. Tadeusza Semika. Całością obrony dowodził mjr Kazimierz Czarkowski mając do dyspozycji batalion KOP „Berezwecz”, pododdziały Obrony Narodowej z batalionu ON „Żywiec”, 151 Baterię Artylerii Górskiej. Łącznie około 1100 oficerów i żołnierzy.

Na ten odcinek natarła niemiecka 7 Dywizja Piechoty licząca 17.700 oficerów i żołnierzy, ok. 150 dział i 140 ckm. Schron bojowy „Wędrowiec” - dow. kpt. Tadeusz Semik, zastępca - sierż. Stanisław Raczyński. Załoga liczyła 3 podoficerów i 15 szeregowców. Łącznie 20 żołnierzy. Ciężki betonowy schron bojowy typu „D”- uzbrojenie 1 działko ppanc. Boforsa kal. 37 mm, 3 ckm browning wz. 30 kal. 7,92 mm, dwa w strzelnicach, jeden używany na górze schronu. Nie zamontowano kopuły pancernej obserwacyjno-bojowej, jedynie ułożono na schronie worki z piaskiem. Posiadał dwa wyjścia zapasowe, dwie wyrzutnie rakiet oświetlających, 2 zrzutnie granatów, 3 otwory strzeleckie oraz otwory do sygnalizacji optycznej. Agregat prądotwórczy, instalacja wentylacyjna i reflektory nie zostały zamontowane. Schron brał czynny udział w walkach od 2 września 1939r. Z uwagi na brak łączności załoga nie otrzymała rozkazu o wycofaniu się w nocy z 2/3 września. Od ok. 8.30 3 września powstrzymywał samotnie próby przebicia się przez Węgierską Górkę pododdziałów niemieckich.

Skapitulował około gdz. 17.00 po wyczerpaniu amunicji. Z jego załogi zginęło 5 żołnierzy. Strzelcy Stanisław Fliś i Jan Kulpa polegli w czasie walk nocnych 2/3 września walcząc na górze schronu zza worków z piaskiem, sierż. Stanisław Raczyński zginął w czasie ostrzału niemieckich dział ppanc. na górze schronu 3 września, strzelec Antoni Michalski w izbie bojowej działka ppanc. Po poddaniu schronu Niemcy zastrzelili strzelca Jana Tlałkę, przed wymordowaniem reszty załogi uchronił polskich żołnierzy jeden z oficerów niemieckich. Łącznie straty polskie to 12 zabitych i ok. 20 rannych. Straty niemieckie w walkach to około 200 zabitych i 300 rannych. Zacięta obrona Węgierskiej Górki pozwoliła na wycofanie Grupy Operacyjnej „Bielsko” i zapobiegła rozbiciu południowego skrzydła obrony Armii „Kraków”. Obrona ta do historii przeszła jako "Westerplatte Południa”.

Załoga Schronu Bojowego „Wędrowiec”

1. kpt. Tadeusz Semik - d-ca 151 kompanii fortecznej, ranny 2.09.1939

2. sierż. Stanisław Raczyński - d-ca schronu, poległ 3.09.1939

3. plut. Józef żurek - działonowy armaty ppanc., zm. 15.03.1978

4. kpr. Leon Czech - d-ca drużyny km., ranny 2.09.1939, zm. 31.12.1986

5. kpr. Remigiusz Kaminśki

6. kpr. Stanisław Kułaga, zm. 31.01.1991

7. st. strz. Czesław Bykowski, zm. 11.09.1975

8. st. strz. Jan Siebielec

9. strz. Stanisław Flis, poległ 3.09.1939

10. strz. Jan Jurasz

11. strz. Józef Kasperlik

12. strz. Stanisław Kowal

13. strz. Kazimierz Kostruba

14. strz. Stefan Kozak - celowniczy ckm

15. strz. Jan Król

16. strz. Jan Kulpa, poległ 3.09

17. strz. Władysław Kaproń

18. strz. Józef Piątek, zm. 18.03.1982

19. strz. Powęska Stanisław

20. st. strz. Aleksander Podkorski

Wykaz sporządzony na podstawie pracy Stanisława Suchanka „FORTY WĘGIERSKIEJ GÓRKI”oraz „WYKAZU OBROŃCÓW ZIEMII ŻYWIECKIEJ 1939” autorstwa Piotra Suchanka.

Uzbrojenie

1 działko przeciwpancerne 37mm, Bofors wz.38
kopuła pancerna: nie zamontowano
3 x ckm wz.30
1 rkm wz.28
2 reflektory: nie zamontowano
2 x wyrzutnie rakiet oświetlających
1 zrzutnia granatów
1 stanowisko do łączności optycznej

Do dziś nie do końca jasne jest, czemu ta jedna załoga pozostała na polu walki w czasie, gdy reszta polskich żołnierzy wycofała się w bezpieczniejsze miejsca. Zawiodła łączność? Poświęcono „Wędrowca” dla dobra pozostałych żołnierzy? Zdecydowali się oni osłonić uciekających kolegów? Potężne mury na ten temat wymownie milczą…

/ / / / 19 /