Kościół św. Sebastiana i Narodzenia NMP

Zespół klasztorny kapucynów

W skład zespołu wchodzi barokowy kościół i klasztor oo. kapucynów.
Zespół klasztorny składa się z jednonawowego kościoła z lat 1689–1733 i murowanego klasztoru z roku 1748. Całość otoczona jest murem z XVIII/XIX w. Prezbiterium kościoła kryte sklepieniem konchowym na gutrach, a nawa – sklepieniem kolebkowym. Wewnątrz wystrój późnobarokowy i rokokowo-klasycystyczny (2 poł. XVIII w.). Klasztor i kościół oo. kapucynów są celem pielgrzymek polskich Romów. W dniach 25 września 1953 - 12 października ...
Zespół klasztorny składa się z jednonawowego kościoła z lat 1689–1733 i murowanego klasztoru z roku 1748. Całość otoczona jest murem z XVIII/XIX w. Prezbiterium kościoła kryte sklepieniem konchowym na gutrach, a nawa – sklepieniem kolebkowym. Wewnątrz wystrój późnobarokowy i rokokowo-klasycystyczny (2 poł. XVIII w.). Klasztor i kościół oo. kapucynów są celem pielgrzymek polskich Romów. W dniach 25 września 1953 - 12 października 1953 internowany w klasztorze był prymas – kardynał Stefan Wyszyński.

Zespół klasztorny kapucynów w Rywałdzie. W skład zespołu wchodzi ...