Elektrownia Bełchatów (PGE GiEK Oddział Elektrownia Bełchatów)

Elektrownia Bełchatów stanowi od 2010 roku jeden z oddziałów wchodzących w skład PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna S.A. z siedzibą w Bełchatowie. Jest największą w Europie elektrownią opalaną węglem brunatnym. To nowoczesna, w wysokim stopniu zautomatyzowana i przyjazna środowisku elektrownia, spełniająca wszystkie wymagania i normy obowiązujące w Unii Europejskiej. Produkując najtańszą energię elektryczną w kraju i posiadając bardzo wysoki wskaźnik dyspozycyjności, zajmuje wiodącą pozycję ...
Elektrownia Bełchatów stanowi od 2010 roku jeden z oddziałów wchodzących w skład PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna S.A. z siedzibą w Bełchatowie. Jest największą w Europie elektrownią opalaną węglem brunatnym. To nowoczesna, w wysokim stopniu zautomatyzowana i przyjazna środowisku elektrownia, spełniająca wszystkie wymagania i normy obowiązujące w Unii Europejskiej. Produkując najtańszą energię elektryczną w kraju i posiadając bardzo wysoki wskaźnik dyspozycyjności, zajmuje wiodącą pozycję wśród wytwórców energii elektrycznej w kraju. Roczna produkcja energii stanowi prawie 22% produkcji krajowej. Moc elektryczna zainstalowana Elektrowni Bełchatów (5298 MW) stanowi prawie 50% mocy elektrycznej zainstalowanej w całej Polskiej Grupie Energetycznej.
W roku 2015 Elektrownia Bełchatów obchodziła jubileusz 40-lecia istnienia - 1 stycznia 1975 r. powołano firmę Elektrownia Bełchatów w Budowie w związku z odkryciem 9 grudnia 1960 r. w rejonie wsi Piaski pokładu węgla brunatnego o miąższości 127 m.
Źródło: portal Elektrowni Bełchatów:
Opr. Festung