Kościół ewangelicki św. Piotra i Pawła

Kościół Ewangelicko-Augsburski Piotra i Pawła -
pierwsze ewangelickie nabożeństwo w Mysłowicach odprawione było w 1855 roku. Kościół został wybudowany w latach 1875 – 1877 przy pomocy fundacji Gustawa Adolfa, licznych urzędów i osób prywatnych. W 1927r. Odbyły się uroczystości z okazji 70- lecia parafii, malowanie witraża nad ołtarzem (witraż wykonała firma S.G. Żeleńskiego z Krakowa), przegląd organów, założenie trzech nowych dzwonów, odlanych z brązu przez Karola Szwabego z Białej).
Elementy charakterystyczne:
witraż w nadświetleniu drzwi głównych do kościoła, polichromia sklepienia prezbiterium, inne witraże, wieża, kazalnica.
Źródło - Biuletyn Informacji Publicznej m. Mysłowice

Mysłowice, Kościół katolicki, Trójkąt Trzech Cesarzy, kościół ...